Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.01.2013

La Chişinău s-a discutat despre intensificarea relațiilor de colaborare a agențiilor economici dintre Moldova şi Israel

La Chişinău s-a discutat despre intensificarea relațiilor de colaborare a agențiilor economici dintre Moldova şi Israel

Președintele Camerei de Comerț și Industrie, Gheorghe Cucu, a avut, ieri, o întrevedere cu Ambasadorul Statului Israel în Republica Moldova, Oren David, în cadrul căreia au discutat despre intensificarea relațiilor de colaborare dintre agenții economici din cele două state.

Președintele Gheorghe Cucu a menționat că, în pofida crizei economice internaționale, pentru 11 luni ale anului 2012 volumul comerţului exterior al Moldovei cu Israel a  înregistrat suma de 43,3 mil USD, crescând de 2,2 ori comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. "La această dinamică pozitivă a contribuit și misiunea economică în Israel, care a avut loc în luna mai 2012, în contextul vizitei prim-ministrului Republicii Moldova, Vlad Filat, în Statul Israel. Delegația oamenilor de afaceri – în total circa 50 de întreprinzători – a vizitat Expoziţia internaţională "Agritech" şi a participat la Forumul Moldo-Israelian. De asemenea, în cadrul Acordului de Colaborare dintre CCI a RM şi Federaţia Camerelor de Comerţ şi Industrie din Israel, semnat în 2003, facem schimb reciproc de informații referitor la ofertele şi cererile comerciale ale companiilor interesate de identificarea partenerilor de business. Totuși, am putea intensifica colaborarea moldo-israeliană. Întreprinzătorii din Moldova sunt interesați de experiența de care o are Israelul în domeniul agricol, de tehnologiile și inovațiile pe care le utilizează. La rândul lor, oamenii de afaceri din Israel ar putea investiți la noi în țară.".

Oren David,a mulțumit pentru invitație și a asigurat CCI de suportul său în vederea dinamizării parteneriatelor de afaceri dintre întreprinzătorii din Moldova și Israel. Ambasadorul a spus că va examina instrumentele și modalitățile prin care misiunea diplomatică și CCI să coopereze mai intens.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în 11 luni ale anului 2012, exportul de mărfuri realizat de Moldova în Israel a înregistrat suma de 1,9 mil USD, crescând cu 26,6 % faţă de aceeași perioadă a anului precedent

Importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată în Republica Moldova din Israel a însumat 41,4 mil USD şi a înregistrat o crestere de 2,6 ori în raport cu 11 luni ale anului anul 2011.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus