Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.01.2013

Guvernul R.Moldova a prelungit perioada de implementare a Programului de Atragere a Remitenţelor în Economie „PARE 1+1” pînă în anul 2015

Guvernul R.Moldova a prelungit perioada de implementare a Programului de Atragere a Remitenţelor în Economie „PARE 1+1” pînă în anul 2015

În cadrul ședinței de astăzi a Executivului, a fost luată decizia privind prelungirea Programului-pilot de Atragere a Remitenţelor în Economie „PARE 1+1” pentru anii 2010-2012, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 972 din 18 octombrie 2010.

Acest Program a fost lansat oficial în luna noiembrie 2010 și este destinat lucrătorilor migranţi sau rudelor de gradul întîi ale acestora, care doresc să investească în iniţierea sau extinderea unei afaceri în Republica Moldova.

Programul menționat are scopul de a facilita accesul la finanţare al migranţilor şi reintegrarea acestora în societate, contribuind și la stimularea transferurilor băneşti pe căi oficiale, introducerea practicilor bune din statele gazdă ale migranţilor, fiind creată o pîrghie pentru introducerea inovaţiilor. 

Programul şi-a propus atingerea unui obiectiv social extrem de valoros şi anume: informarea şi instruirea lucrătorilor migranţi în domeniul antreprenorial, contribuind la reintegrarea în societate a cetăţenilor moldoveni care au fost nevoiţi să plece la muncă în străinătate.

Programul este desfăşurat în baza regulii „1+1”, care prevede că fiecare leu investit din remitenţe va fi suplinit cu un leu din cadrul Programului. Suma maximă a finanţării constituie 200 mii lei. Banii din cadrul Programului „PARE 1+1” sînt oferiţi drept grant nerambursabil.

De menționat, că „PARE 1+1” nu este doar un ajutor financiar direct din partea statului. Programul presupune instruire, consultanţă şi sprijin. Ca rezultat, beneficiarii au posibilitatea de a participa la cursuri de instruire în domeniul antreprenorial, fiind asiguraţi cu materiale didactice şi consultative. Pe parcursul derulării Programului au fost acordate peste 4500 consultaţii, desfăşurate 18 cursuri de instruire, fiind create 800 noi locuri de muncă.

După cum s-a menționat în cadrul ședinței Cabinetului de Miniștri, în cadrul Programului, au fost încheiate 124 contracte de finanţare nerambursabilă cu antreprenori. Suma alocată în perioada 2011-2012 a constituit 22,5 mil. lei. Totodată, investițiile atrase în proiectele respective au depășit suma de 76 mil. lei. Astfel, s-a constatat că fiecare leu alocat din acest program, atrage cca 3 lei investiţii în economia naţională.

Pentru anul 2013, este prevăzută alocarea a 32 mil. lei pentru implementarea acestui program, ceea ce este cu 50% mai mult decît suma alocată în 2 ani.

Programul „PARE 1+1” a fost susţinut financiar de către Uniunea Europeană în perioada anilor 2011-2012, iar actualmente Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din cadrul Ministerului Economiei, care implementează Programul ”PARE 1+1” și Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD) sînt în  proces de negociere în vederea identificării mijloacelor financiare pentru finanţarea acestuia în anii 2014-2015, informează Biroul comunicare și relații cu presa al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus