Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.01.2013

Serghei Pirojkov: Ucraina urmăreşte cu atenţie evoluţiile din regiunea transnistreană

Serghei Pirojkov: Ucraina urmăreşte cu atenţie evoluţiile din regiunea transnistreană

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu a avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorul Ucrainei la Chişinău, Serghei Pirojkov. În cadrul întrevederii a fost abordat stadiul actual al relaţiile moldo-ucrainene, părțile menționând trendul ascendent al acestora, diversificarea și consolidarea bunelor relații de prietenie dintre Republica Moldova și Ucraina fiind în beneficiul ambelor țări și popoare.

În acest context, Ambasadorul Ucrainei Serghei Pirojkov a menționat importanța colaborării pe dimensiunea interparlamentară și a pledat, odată cu statuarea noii componențe a Radei Supreme de la Kiev, în favoarea intensificării relațiilor bilaterale, pe dimensiunea Comisiilor parlamentare și a Grupurilor de prietenie, dar și la nivelul conducerii de vârf a instituțiilor legislative ale ambelor țări. Serghei Pirojkov a mai relevat că Ucraina, care deține anul acesta președinția OSCE, urmăreşte cu atenţie evoluţiile din regiunea transnistreană şi că va depune toate eforturile pentru a contribui la reglementarea conflictului. Ambasadorul Ucrainei a mai specificat că inițiativa formării, în cadrul organului legislativ suprem al Moldovei, a unui grup de lucru pentru iniţierea unui dialog cu reprezentanţii a.n. soviet suprem de la Tiraspol are potențialul de a promova dialogul dintre cele două maluri ale Nistrului, în perspectiva soluționării politice a diferendului transnistrean. De asemenea, Serghei Pirojkov l-a informat pe Marian Lupu despre intenția părții ucrainene de a petrece, în septembrie curent, Zilele culturii ucrainene în Moldova și, în 2014, Zilele culturii moldovenești în Ucraina.

În același context, Președintele Parlamentului Marian Lupu a accentuat faptul că Republica Moldova apreciază parteneriatul cu ţara vecină drept unul strategic şi acordă o atenţie sporită relaţiilor cu Ucraina. Pe dimensiunea relațiilor interparlamentare, șeful Legislativului a accentuat importanţa dimensiunii parlamentare în ansamblul relaţiilor bilaterale moldo-ucrainene şi realizării aspiraţiilor europene ale celor două ţări. Președintele Parlamentului a relevat importanța reluării și consolidării relațiilor interparlamentare atât prin intermediul Grupurilor de prietenie, cât și a şedinţelor comune ale Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană a Parlamentului Republicii Moldova şi a Comitetului pentru afaceri externe din cadrul Radei Supreme a Ucrainei. Președintele Parlamentului a menționat rolul constructiv al Ucrainei în promovarea dialogului privind soluționarea politică a diferendului transnistrean și, de asemenea, a salutat inițiativa desfășurării de evenimente culturale, care să contribuie mutual la promovarea culturii ambelor țări și popoare.

Pe finalul întrevederii, Președintele Parlamentului Marian Lupu l-a invitat, prin intermediul Ambasadorului Serghei Pirojkov, pe Președintele Radei Supreme, Vladimir Rîbak, să întreprindă o vizită oficială în Republica Moldova, infomează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus