Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.01.2013

Funcționarii MDRC studiază experiența Italiei privind politica de dezvoltare regională europeană

Un grup de funcționari ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Agențiilor de Dezvoltare Regională Nord, Centru și Sud învață din experiența Italiei cum să promoveze politica de dezvoltare regională europeană în Republica Moldova.

În acest sens, colaboratorii MDRC efectuează în perioada 20- 30 ianuarie curent o vizită de studiu în regiunile Lazio, Emilia Romagna și Veneto ale Italiei, precum și în orașul Zaragoza,  Spania.

Vizita în cauză constituie un precedent al unei sesiune de instruire  de cinci zile condusă de experți notorii din UE, care s-a desfășurat în luna septembrie 2012,  la Chișinău, în cadrul căreia funcționarii au avut acces  la pagina web cu materiale de instruire în condiții de e-learning.

În reginea Lazio, delegația din Republica Moldova a avut întrevederi cu reprezentanții organizației FILAS, ce are misiunea de a ghida economia reginii Lazio precum și promova dezvoltării  și inovării, în special prin adoptarea de noi tehnologii. Astfel, funcționarii din Moldova au aflat cum instrumentele inovative promovate de Filas consolidează competitivitatea IMM-urilor regionale, atât în ​​creșterea PIB regionale cît și în extinderea activității pe piețele externe, inclusiv prin atragerea investițiilor străine directe.  De asemenea, tot în cadrul regiunii Lazio, specialiștii MDRC au avut o între oficială la BIC Lazio, organizație care pe parcursul a circa 20 de ani, sprijină dezvoltarea regiunii, prin crearea de noi întreprinderi și extinderea celor existente. Astfel, delegația moldovenească a aflat că organizația nominalizată  promovează cultura antreprenoriatului ca un instrument de creștere economică și socială a teritoriului prin intermediul canalizarii resurselor umane și profesionale disponibile. De asemenea, organizația susține inițiativele de afaceri inovatoare, colaborarea dintre firme (rețele / lanțuri) și regiuni, pentru a consolida competitivitatea și a sprijini apariția unei clase de mijloc de afaceri.

Schimbul de experiență și bune practici are loc în baza Declarației  privind cooperarea în domeniul dezvoltării regionale semnată  la 15 iulie 2010, cu dl Johaness Hahn, Comisar UE pe dezvoltare regională, în cadrul politicii europene de vecinătate ( European Neighbourhood Countries), printre care și Republica Moldova.  DG Regio a mai oferit asistență MDRC în  mai multe activități cu genericul „Schimb de experienţă privind politica de dezvoltare regională europeană". 

Vizita în cauză a fost organizată în parteneriat cu EURADA, iar scopul Comisiei Europene, prin astfel de acțiuni, este de a promova schimbul de experienţă și cunoştinţe noi, oferind  funcționarilor publici din cadrul ţărilor Parteneriatului Estic acces la experiență şi practici noi privind politica regională europeană.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus