Trimite e-mail | Printeaza
IT
27.01.2013

Paşapoartele de tip sovietic vor fi schimbate cu buletine de identitate până la 1 septembrie 2014

Paşapoartele de tip sovietic vor fi schimbate cu buletine de identitate până la 1 septembrie 2014

Grupul de lucru pentru schimbarea paşapoartelor de tip sovietic (modelul 1974) cu buletine de identitate al cetăţeanului Republicii Moldova, instituit prin dispoziţia Guvernului şi condus de ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, s-a întrunit în prima şedinţă . Acesta urmează să stabilească planul de acţiuni pentru asigurarea unui proces simplu şi în confortul cetăţeanului de înlocuire a paşapoartelor de tip vechi cu acte de identitate noi.

S-a propus ca termenul limită pentru încheierea acestui proces să fie 1 septembrie 2014, astfel încât persoanele în etate, deţinătoare ale paşapoartelor sovietice, să fie documentate cu acte de identitate ale Republicii Moldova până la viitoarele alegeri parlamentare.

Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, a informat că înlocuirea paşapoartelor de tip sovietic va costa peste 30 milioane de lei. Banii necesari în acest scop urmează să fie alocaţi din bugetul de stat. Documentarea invalizilor şi persoanelor ţintuite la pat va fi asigurată de echipa mobilă a ÎS CRIS „ Registru” în conlucrare cu Serviciul Stare Civilă şi asistenţii sociali, a menţionat ministrul TIC. Listele cu numele acestora vor fi întocmite de Ministerul Sănătăţii şi cel al Muncii, Protecției Sociale şi Familiei. Ministrul TIC a specificat că, pentru comoditatea cetăţeanului, începând cu 7 martie 2013 actele de identitate vor putea fi eliberate prin reprezentant.

Grupul de lucru propune, de asemenea, ca la înlocuirea paşapoartelor vechi, beneficiarii să fie scutiţi de achitarea taxei de stat pentru perfectarea buletinului de identitate şi a actelor de stare civilă , iar Ministerul Sănătăţii să elibereze gratuit certificate privind grupa sanguină.

Dat fiind că majoritatea deţinătorilor de paşapoarte de tip sovietic sunt oameni în etate, care au peste 70 de ani şi pentru care acest document are o semnificaţie personală, ministrul Pavel Filip a propus să fie examinată posibilitatea ca paşapoartele să fie perforate şi lăsate în posesie deţinătorilor. Propunerile făcute în timpul şedinţei grupului de lucru vor fi sistematizate şi incluse în planul de acţiuni, care va fi aprobat în şedinţă de Guvern.

În prezent în Republica Moldova sunt peste 235 mii de persoane ce deţin paşapoarte de tip sovietic, inclusiv peste 6 mii în stânga Nistrului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus