Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
24.01.2013

Poliția a demascat o schema criminală prin care automobilele furate în UE erau înregistrate în Moldova

Poliția a demascat o schema criminală prin care automobilele furate în UE erau înregistrate în Moldova

Poliția a demascat o schema criminală, prin care automobilele furate în UE erau înregistrate cu acte contrafăcute în Moldova. Din grupul criminal fac parte  persoane care nu sunt angajați ai structurilor de Stat.

Poliția ține să menționeze că în comun cu Procuratura Generală cercetează cazul pentru a stabili dacă sunt sau nu implicați în activitatea schemei criminale reprezentanți ai structurilor responsabile de importul, vămuirea, și înregistrarea automobilelor cât și supravegherea legalității acestor activități.

Organizatorul acestei scheme și unul din membrii ei sunt cercetați în arest la domiciliu, restul membrilor sunt cercetați în libertate. A fost pornită o cauză penală, conform Codului Penal – articolul 248 „Contrabanda”, alineatul 5, literele b,c și d.

Poliția a stabilit mecanismul schemei prin care mijloacele de transport de lux sustrase din țările UniuniiEuropene fără a fi supuse procedurilor vamale erau înmatriculate la organele de resort din Moldova:
 
Cumpărătorul dă comandă de un automobil de o anumită marcă. Grupul criminal, în lipsa automobilului, făcea rost de certificatele de înmatriculare pe persoana dată.  La „înmatricularea” automobilelor membrii grupului criminal dat dispuneau de informaţia din baza de date a Ministerului Dezvoltării informaţionale unde sunt indicate automobilele cărora li s-au eliberat numere de înmatriculare tranzit, după care, de la Direcţia poliţiei Rutiere se eliberează un certificat pentru numerele de înmatrciulare de tranzit cît şi certificatul de înmatriculare că numerele date au fost perdute. În baza acestor date, la secţia de înmatriculare a transportului, fără achitarea plăţilor vamale, se elibera certificatul de înmatriculare. Automobilul comandat era sustras din una din Ţările Uniunii Europene, preponderent Italia, Germania, Ungaria şi Romînia. Imediat după sustragere i se puneau numerele de înmatriculare din Moldova, după care automobilul în cauză, cu acordul lucrătorilor vamali şi ai poliţiei de frontieră este introdus în Republica Moldova şi înmînat „proprietarului”.  Numerele de identificare a automobilelor sunt supuse ştanţării pentru a corespunde cu datele din certificatul de înmatriculare emis anterior.
 
În cadrul cauzei penale au fost reținute 9 automobile și efectuate 12 percheziții la domiciliile membrilor grupului criminal. Percheziţiile menţionate au fost efectuate în comun acord cu procurori ai Procuraturii Generale şi ofiţerii de urmărire penală a Serviciului Vamal.
 
În cadrul percheziţiilor au fost depistate patruzeci de scule adaptate pentru ştanţarea numerelor de identificare a automobilelor, înscrisuri cu numere de identificare a automobilelor deja ştanţate, plăcuţe cu numere de identificare a diferitor tipuri de automobile. Din altă locație au fost ridicate un dispozitiv cu inscripţia „Charge Led” folosit la deblocarea codurilor automobilelor, o cutie cu 30 de instrumente abrazive, folosite la ştanţarea numerelor de identificare a automobilelor.
 
Potrivit MAI, paguba pricinuită referitoare la automobilele ce nu au fost supuse vămuirii şi la moment sunt reţinute în vederea asigurării restituirii prejudiciului este de 1.100.000 lei. Conform estimărilor poliției, în total, prin schema criminală au fost introduse și înmatriculate în Moldova 112 automobile care nu au fost supuse procedurilor vamale. Paguba pricinuită statului în cazul dat fiind de 16.800.000 lei.
 
Cazul este investigat în continuare de poliție, în colaborare cu Procuratura Generală.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus