Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
23.01.2013

Ministrul Justiției cere înăsprirea sancțiunilor aplicate judecătorului Grigore Zubati de Colegiul disciplinar pentru hotărâri ilegale luate în interesul unor colegi de serviciu

Ministrul Justiției cere înăsprirea sancțiunilor aplicate judecătorului Grigore Zubati de Colegiul disciplinar pentru hotărâri ilegale luate în interesul unor colegi de serviciu

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, a contestat astăzi la Consiliul Superior al Magistraturii hotărârea Colegiului disciplinar, care l-a sancționat pe judecătorul Grigore Zubati doar cu un avertisment pentru emiterea unei încheieri de executare, prin care a transmis în proprietate altui judecător, Mihail Ciugureanu, un teren cu suprafața de 670 mp, fără avizul Consiliului municipal Chișinău. Ministrul Justiției consideră că această sancțiune este prea blândă în comparație cu abaterile disciplinare comise de Grigore Zubati, recunoscute și de Colegiul disciplinar.

Astfel, Colegiul disciplinar a constat că legislația stabilește în mod univoc regula potrivit căreia înstrăinarea bunurilor, implicit a terenurilor ce aparțin domeniului privat al unei unități teritorial-administrative, este o prerogativă exclusivă a autorităților publice locale și anume a Consiliului local. În consecință, instanța de judecată nu este în drept să decidă care teren și cărei persoane urmează să-l înstrăineze, precum și prețul acestuia.

De asemenea, Colegiul disciplinar a evidențiat faptul că Grigore Zubati a încălcat normele legale cu privire la conflictul de interese atunci când a acceptat să examineze cererea colegului său de serviciu, Mihail Ciugureanu, fără să sesizeze președintele Curții de Apel sau Consiliului Superior al Magistraturii.

Drept urmare, în opinia lui Oleg Efrim, prin acțiunile sale judecătorul Grigore Zubati a prejudiciat autoritatea puterii judecătorești, prestigiul profesiei și executarea obligațiilor profesionale, provocând îndoieli cu privire la imparțialitatea și obiectivitatea sa în această funcție. Ministrul Justiției consideră că această dispoziție a fost examinată de Colegiul disciplinar superficial, subiectiv, iar la emiterea hotărârii s-a bazat doar pe explicațiile nefondate și fără suport juridic al judecătorului vizat. În consecință, Oleg Efrim a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să-i aplice lui Grigore Zubati o sancțiune mai dură.

Vom menționa că, pe parcursul anului 2012, Grigore Zubati a mai primit un avertisment, sancțiune care ulterior a fost înăsprită printr-o hotărâre  a CSM prin sancțiune sub formă de mustrare, informează un comunicat al  Ministerului Justiției.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus