Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-01-23/luxemburg-va-sustzine-republica-moldova-sa-semneze-acordul-de-asociere-cu-uniunea-europeana-28172.html
Data: Jan 23, 2013 (12:17)

Luxemburg va susţine Republica Moldova să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut astăzi o întrevedere cu o delegație condusă de Jean Asselborn, Viceprim – ministru,  Ministru al Afacerilor Externe al Marelui Ducat de Luxemburg.

În cadrul întrevederii, Jean Asselborn a menționat că țara sa susține vectorul de integrare europeană al Republicii Moldova, cât și procesul de promovare și implementare a reformelor în țara noastră. De asemenea, Viceprim-ministrul Luxemburgului, ministru al Afacerilor externe a relevat că Luxemburg va susţine Republica Moldova ca aceasta să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană către summitul Parteneriatului Estic din această toamnă.

În același context, Președintele Parlamentului Marian Lupu a salutat vizita la Chişinău a lui Jean Asselborn și a relevat că această vizită reprezintă un mesaj de continuitate a unei tradiţii de prietenie şi sprijin politic dintre ţările noastre, ce capătă o semnificaţie deosebită în anul 2013, crucial pentru parcursul european al Republicii Moldova. Șeful Legislativului a apreciat sprijinul necondiţionat acordat Moldovei de către Luxemburg în cadrul Parteneriatului Estic, Grupului pentru Acţiunea europeană „Prietenii Moldovei”, precum şi în timpul elaborării Declaraţiei Summit-ului de la Chicago.

Președintele Parlamentului, de asemenea, a opinat în favoarea iniţierii cooperării interparlamentare la nivel de Comisii parlamentare de profil şi Grupuri parlamentare de prietenie și a punctat că apartenenţa ambelor ţări şi Parlamente la spaţiul Francofoniei ar putea constitui o premisă pentru aprofundarea şi dezvoltarea relaţiilor de cooperare bilaterală în diverse domenii de interes reciproc

Cu referință la aspirațiile europene ale țării noastre, Marian Lupu a menționat că vectorul integrării europene nu are alternativă și că realizarea acestui obiectiv va permite ancorarea ţării într-un sistem de stabilitate, securitate şi prosperitate, fundamentat pe respectarea valorilor democratice. Președintele Parlamentului a specificat că autoritățile Republicii Moldova  își concentrează eforturile pentru  finalizarea negocierile pe marginea Acordului de Asociere cu UE, împreuna cu crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, precum şi pentru obţinerea regimul liberalizat de vize pentru cetățenii moldoveni. Marian Lupu a mai punctat că Acordul de Asociere trebuie să conțină o perspectivă europeană clară pentru Moldova, ceea ce ar reprezenta un mesaj puternic pentru toți cetățenii țării noastre, cât și pentru clasa politică națională.

Pe finalul întrevederii, Jean Asselborn i-a adresat lui Marian Lupu invitația de a întreprinde o vizită oficială în Luxemburg, informează un comunicat al Legislativului.