Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.01.2013

Gunnar Wiegand: Există toate premisele pentru ca Acordului de Asociere să fie semnat la Summit-ul Parteneriatului Estic care va avea loc în toamna anului curent

Gunnar Wiegand: Există toate premisele pentru ca Acordului de Asociere să fie semnat la Summit-ul Parteneriatului Estic care va avea loc în toamna anului curent

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Gunnar Wiegand, șeful Direcţiei pentru Relaţii Externe al Comisiei Europene. La întrevedere a participat și Natalia Gherman, viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, negociator-şef  din partea R. Moldova  în cadrul negocierilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Discuțiile s-au axat pe rezultatele celei de-a 14-a runde de negocieri a Acordului de Asociere RM-UE, care s-a desfășurat la Chișinău în perioada 21-22 ianuarie, 2013. De asemenea, oficialii au discutat în privința rezultatelor celei de-a 5-a runde de negocieri a prevederilor privind crearea Zonei de Comerţ Liber, care se desfăşoară la Chișinău în zilele de 22-23 ianuarie curent. 

Gunnar Wiegand a menționat că runda a 14-a a negocierilor Acordului de Asociere s-a soldat cu rezultate bune și a subliniat că există toate premisele pentru ca acest Acord să fie semnat la Summit-ul Parteneriatului Estic care va avea loc în toamna anului curent.

„A fost o rundă foarte bună, în cadrul căreia au fost, practic finalizate negocierile la capitolul justiţie, libertate şi securitate. Sîntem pregătiți să finalizăm negocierile în timp, astfel încît Acordul de Asociere să fie semnat în termenul stabilit din timp”, a afirmat oficialul european.

Șeful Direcţiei pentru Relaţii Externe a Comisiei Europene s-a referit și la negocierile prevederilor privind crearea Zonei de Comerţ Liber cu Uniunea Europeană.

”Au rămas puține prevederi de negociat în acest sens. Acest regim este un instrument cheie pentru a îmbunătăți situația economică de pe ambele maluri ale rîului Nistru și de depășire a problemei ce ține de integritatea Republicii Moldova”, a afirmat oficialul european, menționînd că există toate premisele ca R. Moldova să fie prima țară din Parteneriatul Estic, care va avea un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană.

La rîndul său, Natalia Gherman a menționat că va întreprinde săptămîna viitoare o vizită la Bruxelles, în cadrul căreia vor fi continuate negocierile pe marginea liberalizării regimului de vize, informează un comunicat al Guvernului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus