Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.01.2013

Vizita ministrului luxemburghez la Chişinău – dovadă a sprijinului UE pentru parcursul european al RM

Vizita ministrului luxemburghez la Chişinău – dovadă a sprijinului UE pentru parcursul european al RM

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Eurpene, Iurie Leancă, a avut astăzi, 22 ianuarie 2013, o întrevedere cu viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe al Marelui Ducat de Luxemburg, Jean Asselborn.

Potrivit MAEIE, întrevederea s-a desfăşurat într-o atmosferă cordială, constituind un prilej deosebit pentru a evalua cooperarea moldo-luxemburgheză atât într-un context regional, cât şi unul european, precum şi pentru a trasa noi obiective de cooperare.

Potrivit ministrului Iurie Leancă, „Luxemburgul este una dintre ţările fondatoare ale UE şi este foarte bine să ţinem cont de acest element, în contextul în care, obiectivul politicii interne şi celei externe al ţării noastre este aderarea la UE”.

“Sper că această vizită la Chişinău să reflecte faptul că, dincolo de problemele cu care ne confruntăm, cei mai importanţi sunt cetăţenii acestei ţări, care îşi doresc să trăiască într-o ţară europeană”, a mai spus oficialul moldovean.

Totodată, Iurie Leancă a exprimat gratitudine Marelui Ducat de Luxemburg pentru sprijinul politic acordat ţării noastre în cadrul instituţiilor europene şi altor organizaţii internaţionale, precum şi pentru sprijinul financiar în realizarea diverselor proiecte.

De asemenea, Iurie Leancă şi-a exprimat încrederea că, odată cu semnarea Acordului de Asociere, Luxemburgul va susţine acordarea Republicii Moldova a perspectivei europene, atât în cadrul acestui format, cât şi în relaţiile cu instituţiile europene.

La rândul său, ministrul luxemburghez a asigurat RM de sprijinul necesar în contextul deţinerii de către Luxemburg a preşedinţiei Benelux. “Luxemburgul, ca şi ţările membre ale UE, înţelege trecutul dificil al RM şi este disponibil să ofere orice ajutor necesar pentru a asigura un viitor mai bun RM”, a mai spus ministrul Jean Asselborn, precizând că, evoluţia reformelor  pe care le desfăşoară actuala guvernare depinde de conştientizarea clasei politice a importanţei acestora pentru cetăţeni.

În aceeaşi ordine de idei, Jean Asselborn a mai adăugat că, din experienţa statelor membre ale UE, criza este o cale de a face democraţia mai puternică, iar rezolvarea ei constă în abilitatea clasei politice de a învăţa de pe urma acesteia şi de a se orienta spre stabilizarea ţării.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus