Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-01-22/pentru-ca-nu-shia-onorat-obligatziunile-de-reabilitare-a-drumului-na-ional-m2-chi-inausoroca-toto-co-28165.html
Data: Jan 22, 2013 (20:14)

Pentru că nu şi-a onorat obligaţiunile de reabilitare a drumului național M2 Chișinău-Soroca, "Toto Construzioni Generali în asociere cu TaddeiSpa" deja plăteşte penalităţi

Conducerea Administrației de Stat a Drumurilor în comun cu reprezentanții companiei italiene "Toto Costruzioni Generali în asociere cu Taddei Spa,, si Supervizorul internațional IRD Ingineering, au susținut marți, 22 ianuarie 2013 o conferință de presă cu privire la executarea și calitatea lucrărilor de reabilitare a drumului național M2 Chișinău-Soroca km 26-71.

Prezent la eveniment, Viceministrul transporturilor și infrastructurii drumurilor Boris Gherasim a declarat că cele două tronsoane ale drumului național M2 Chișinău –Soroca, cu o lungime de 28,3 km și respectiv15,3 km se află în gestiunea companiei italiene din ziua semnării contractelor de reabilitare și până la finalizarea  lucrărilor. Abia după un an de la darea în exploatare a sectoarelor de drum menționate, Administrația de Stat a Drumurilor va relua  întreținerea lor.

În context, Viceministrul a precizat că în decursul demarării procesului de reabilitarea a celor două tronsoane de drum de pe traseul național M2, compania italiană "Toto Costruzioni Generali în asociere cu Taddei Spa,, a primit patru avertizări din partea Administrației de Stat a Drumurilor cu privire la întârzierile lucrărilor de reabilitare și calitatea lucrărilor executate.

Gianluigi Savorani, reprezentantul companiei italiene "Toto Costruzioni Generali în asociere cu Taddei Spa,, a motivat că întârzierile la executarea lucrărilor sunt cauzate de majorarea semnificativă a cantităților de lucrări și înrăutățirea stării sistemului rutier în perioada 2007-2012. Ca urmare, au fost necesare modificarea proiectului tehnic prin majorarea cantității de frezare, colmatare a fisurilor și plombare a gropilor, respectiv majorarea cantității de asfalt pentru stratul de egalizare.
Simon Jones, reprezentantul IRD Inginering, companie internațională responsabilă de supervizarea lucrărilor, a precizat că se acordă o atenție sporită și permanentă asupra calității lucrărilor executate. Astfel că, remedierea lucrărilor executate neconform cerințelor contractului vor fi efectuate din resursele antreprenorului.

Contractele de reabilitarea a  două tronsoane de pe drumul național M2 au fost semnate în februarie 2011, cu compania italiană "Toto Costruzioni Generali în asociere cu Taddei Spa,,. Lucrările de reabilitare au demarat în mai 2012, antreprenorul având la dispoziție un termen de 18 luni pentru finalizarea lucrărilor, respectiv noiembrie 2012. Astfel, compania italiană a depășit termenul prevăzut în contract. În cazul în care lucrările executate nu întrunesc specificațiile tehnice prevăzute, costul de remediere al lucrărilor executate sunt suportate de antreprenor.