Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-01-21/vasile-bumacov-moldova-dispune-de-un-potentzial-insemnat-pentru-a-contribui-la-asigurarea-populatzie-28147.html
Data: Jan 21, 2013 (21:10)

Vasile Bumacov: Moldova dispune de un potenţial însemnat pentru a contribui la asigurarea populaţiei globale cu hrană calitativă şi inofensivă

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a participat la cel de-al 5-lea Summit al miniştrilor agriculturii, care şi-a ţinut lucrările în cadrul Forumului Global pentru Alimentaţie şi Agricultură, desfăşurat în perioada târgului internaţional de produse agricole şi alimentare “Grüne Woche”, 17-20 ianuarie curent, la Berlin. Evenimentele au fost organizate de către Ministerul Alimentaţiei, Agriculturii şi Protecţiei Consumatorului din Germania.

Tematica discuţiilor a vizat „Investiţiile responsabile în economia agrară şi alimentară – factor cheie pentru economia alimentară şi dezvoltarea agricolă”. În intervenţia sa, Ministrul a menţionat faptul că Moldova, fiind una din principalele ţări agrare din Europa de Sud-est, cu o suprafaţă a terenurilor agricole de circa 2 mil. ha, dispune de un potenţial însemnat pentru a contribui la asigurarea populaţiei globale cu hrană calitativă şi inofensivă. Întrucît ţara are tradiţii în producerea agricolă, promovează tehnologii noi şi agricultura cu valoarea adăugată înaltă, suportul principalilor parteneri UE este foarte relevant pentru atingerea progresului dorit în ramura dată.

Vasile Bumacov s-a referit şi la importanţa aprofundării continue a cooperării regionale, ca obiectiv bine determinat; facilitarea accesului la resursele financiare: ţările din regiune trebuie să beneficieze de Programele UE în domeniul agriculturii, respectiv, urmează să-şi concentreze eforturile pentru asimilarea corectă a fondurilor europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală.
Bumacov a vorbit şi despre importanţa  evenimentelor regionale pe care Moldova le va organiza în anul curent: forumul miniştrilor agriculturii ai ţărilor membre ale Parteneriatului Estic şi Şedinţa preparatorie a Conferinţei FAO. Ministrul a avut mai multe întrevederi bilaterale cu miniştrii agriculturii ai României, Poloniei, Bulgariei, Federaţiei Ruse, Lituaniei, Letoniei, Sloveniei, Georgiei, Ucrainei,  Belarus ,

În cadrul întrevederii cu Ministrul agriculturii al Poloniei, Stanisław Kalemba au fost discutate posibilităţile de colaborare în domeniul reformei sistemului de siguranţă a alimentelor din Moldova; acordarea suportului polon în lansarea activităţii Centrului Agroalimentar Chişinău; atragerea asistenţei prin programul Polish Aid pentru implementarea proiectelor de dezvoltare în domeniul agriculturii.

Tematica întrevederii cu Laimdota Straujuma, Ministru al Agriculturii al Republicii Letonia s-a axat pe subiecte precum: realizarea prevederilor Acordului între ministerele agriculturii ale Republicii Moldova şi Letoniei privind cooperarea economică; posibilităţile de stabilire a parteneriatelor în domeniul învăţământului agricol; asistenţa şi instruirea în domeniul siguranţei alimentelor; dezvoltarea cooperării între asociaţiile de producători agricoli din ambele ţări.

În cadrul discuţiior cu Franc Bogovič, Ministru al Agriculturii şi Mediului al Sloveniei, au fost abordate subiecte privind realizarea prevederilor Memorandumului de Înţelegere între ministerele agriculturii; participarea bilaterală la expoziţii specializate şi organizarea forumurilor de afaceri în vederea identificării oportunităţilor de investiţii în sector.

Discuţiile cu Daniel Constantin, Ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale al României s-au concentrat pe implementarea proiectelor bilaterale în derulare şi priorităţile de asistenţă;  pregătirile către conferinţa preparatorie a Conferinţei Regionale FAO pentru Europa; crearea pieţei en-gros Sculeni, menită să faciliteze comerţul agricol transfrontalier.

Luînd în consideraţie experienţa Bulgariei în ceea ce priveşte crearea şi funcţionarea autorităţii unice de siguranţă a alimentelor, în cadrul întrevederii Ministrului Bumacov cu Miroslav Hristoforov Naydenov, Ministrul bulgar al agriculturii, au fost discutate posibilităţile de asistenţă în reforma sistemului de siguranţă a alimentelor. De asemenea, au fost abordate subiecte privind extinderea cooperării în domeniul ştiinţific şi zootehnic.

Ministrul Bumacov a avut o întrevedere specială cu Dacian Cioloş, Comisar European, în cadrul căreia au fost discutate angajamentele Republicii Moldova în procesul de integrare europeană în domeniul agricultură şi dezvoltare rurală, inclusiv reforma în domeniul siguranţei alimentelor, implementarea politicilor de dezvoltare rurală, accesarea în termen a fondurilor ENPARD.

În cadrul întrevederii cu Owen Paterson, Secretar de Stat al Departamentului pentru Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale al Marii Britanii, au fost prezentate priorităţile de dezvoltare a sectorului agroindustrial, discutate posibilităţile de asistenţă tehnică, schimb de experienţă în domeniile analizei şi statisticii agricole, energiei regenerabile şi dezvoltării rurale.
Discuţiile cu Nikolai Fedorov, Ministrul Agriculturii al Federaţiei Ruse s-au axat pe perspectivele de colaborare bilaterală, extinderea cooperării în domeniul fitosanitar, căile de creştere a volumului exportului produselor calitative din Moldova, modificarea şi completarea Memorandumului privind siguranţa alimentelor de origine vegetală, organizarea la Chişinău a şedinţei comune a colegiilor ministerelor agriculturii.

De asemenea, au avut loc întrevederi cu miniştrii agriculturii a Georgiei, Ucrainei şi Belarus în cadrul cărora s-au discutat priorităţile de cooperare regională în domeniul agricol.

Potrivit MAIA, cu ministrul agriculturii din Lituania, Vigilijus Jukna au fost abordate mai multe subiecte, printre care: realizarea prevederilor Planului de acţiuni privind extinderea colaborării în domeniul agriculturii între instituţiile de profil; atragerea asistenţei oficiale de dezvoltare în domeniul dezvoltării rurale; posibilităţile de investiţii în domeniul păstrării fructelor.