Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.01.2013

Preşedintele în exerciţiu al OSCE cheamă liderii să intensifice eforturile premergătoare următoarei runde de negocieri pentru reglementarea transnistreană

Preşedintele în exerciţiu al OSCE cheamă liderii să intensifice eforturile premergătoare următoarei runde de negocieri pentru reglementarea transnistreană

Preşedintele în exerciţiu al OSCE, Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Leonid Kojara, în timpul vizitei sale oficiale de astăzi în Chişinău, a chemat conducerea Moldovei şi Transnistriei să pregătească terenul pentru progrese în cadrul negocierilor pentru reglementarea transnistreană din lunile apropiate.

„Am stabilit procesul de reglementare transnistreană în fruntea listei de priorităţi pe agenda ucraineană în calitate de Preşedinte al OSCE, motiv din care prima mea vizită oficială în calitate de Preşedinte în exerciţiul al OSCE este în Moldova”, a spus Ministrul Kojara. „Chem liderii din Chişinău şi Tiraspol să folosească util timpul rămas până luna viitoare, când vor avea loc negocierile în formatul 5+2 la Lviv, astfel încât să putem începe anul pe o notă pozitivă cu progrese în procesul de negocieri”.

Preşedintele a accentuat faptul că Ucraina, care este co-mediator în procesul 5+2, împreună cu OSCE şi Federaţia Rusă, este într-o situaţie unică de a avansa procesul de negocieri.

„Ucraina cunoaşte foarte bine aspectele complicate pe care le implică soluţionarea conflictului, atât în calitatea sa de mediator cât şi în calitatea de ţară vecină. Sper că această experienţă va servi ca un catalizator pentru progrese ulterioare, în timpul prezidării de către Ucraina, în numele OSCE, a discuţiilor 5+2 din anul acesta”, a spus Ministrul.

„Luna trecută, cele 57 State participante ale OSCE, în cadrul şedinţei Consiliului Ministerial al OSCE din Dublin, şi-au oferit susţinerea politică deplină pentru procesul de reglementare. Statele participante au încurajat continuarea progreselor în cadrul negocierilor privind toate trei coşuri de pe agenda convenită. Am reiterat acest lucru aici, în Chişinău, şi voi transmite acelaşi mesaj mâine, în timpului vizitei mele în Tiraspol”.

Cele trei coşuri includ chestiuni socio-economice, juridice, umanitare şi privind drepturile omului cât şi reglementarea cuprinzătoare, inclusiv aspecte instituţionale, politice şi de securitate.

„Ca prim pas, deschiderea podului de la Gura Bîcului pentru circulaţie ar fi un semnal pozitiv în ce priveşte angajamentul ambelor părţi în acest proces şi ar îmbunătăţi imediat vieţile locuitorilor de pe ambele maluri ale râului”, a adăugat Ministrul Kojara.

Preşedintele în exerciţiu al OSCE s-a întâlnit cu Preşedintele Nicolae Timofti, Prim-ministrul Vlad Filat, Viceprim-ministrul pentru Reintegrare Eugen Carpov, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Iurie Leancă şi Preşedintele Parlamentului Marian Lupu. Mâine el se va întâlni în Tiraspol cu liderul transnistrean Evghenii Şevciuk.

Preşedintele în exerciţiu a fost de asemenea informat de către angajaţii Misiunii OSCE în Moldova despre activitatea Misiunii în domeniul drepturilor omului şi ale minorităţilor, a democratizării, libertăţii presei şi lupei împotriva traficului de fiinţe umane.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus