Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.01.2013

Întrevedere Nicolae Timofti – Leonid Kojara

Întrevedere Nicolae Timofti – Leonid Kojara

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, s-a întâlnit astăzi, 21 ianuarie a.c., la Reședința de stat, cu ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Leonid Kojara, președinte în exercițiu al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.

Șeful statului s-a arătat încrezător că odată cu preluarea de către Ucraina a președinției OSCE, negocierile în problema transnistreană vor deveni mai dinamice și mai consistente, având în vedere cunoașterea foarte bună de către Ucraina a acestei probleme. Președintele Timofti a arătat că și în trecut administrația de la Kiev a avut o poziție constructivă în cadrul negocierilor desfășurate în formatul 5+2, ceea ce a permis deblocarea negocierilor și avansarea procesului de reglementare a conflictului.
Șeful statului i-a prezentat lui Leonid Kojara poziția pe care o are Republica Moldova cu privire la mai multe subiecte aflate pe masa de negocieri sau care ar urma să fie abordate în viitor, între care circulația liberă a cetățenilor de pe cele două maluri ale Nistrului, respectarea drepturilor omului în regiune, demilitarizarea zonei și retragerea armatei Federației Ruse de pe teritoriul țării noastre.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Leonid Kojara, președinte în exercițiu al OSCE, a declarat, la rândul său, că poziția Ucrainei cu privire la problema transnistreană este foarte apropiată de cea a Republicii Moldova și că Ucraina, în calitatea sa de vecin al Republicii Moldova și de președinte în exercițiu al OSCE, este interesată ca acest conflict să fie rezolvat cât mai curând. Leonid Kojara a notat că Ucraina va pleda pentru o abordare pragmatică a problematicii transnistrene, începând cu apropiata reuniune în formatul 5+2 care se va desfășura la mijlocul lunii februarie în orașul ucrainean Lvov.

Nicolae Timofti și Leonid Kojara au abordat în cadrul întrevederii și aspecte ale relației bilaterale moldo-ucrainene. Cei doi oficiali au convenit ca diplomațiile celor două țări să mențină un dialog permanent de bună vecinătate care va fi în beneficiul ambelor părți, informează Serviciul de presă al Președinției Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus