Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.01.2013

Asociația Businessului European din Moldova a ajuns la un an de activitate

Asociația Businessului European din Moldova a ajuns la un an de activitate

Președintele Asociației Businessului European din Moldova (EBA Moldova), Silvia Radu a menționat că, pe parcursul anului 2012, asociația pe care o conduce a menținut o comunicare consistentă cu Guvernul Republicii Moldova, inclusiv prin înaintarea propunerilor  privind modificarea legislației, în vederea atragerii investițiilor noi în economia țării și realizării proiectelor comune cu partenerii europeni, precum și coordonînd o serie de vizite ale oamenilor de afaceri din Republica Moldova  peste hotare.

”Sperăm că dialogul dinamic  între EBA și Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor, precum  și alte structuri guvernamentale, va produce rezultate cu impact pozitiv pentru businessul din RM”, a spus Silvia Radu.

Președintele EBA Moldova a mai menționat că Asociația activează pe mai multe dimensiuni, printre acestea menționînd: promovarea businessului,  identificarea  partenerilor europeni pentru companiile din țară, construirea relațiilor de parteneriat și semnarea acordurilor de colaborare cu asociații din țară și de peste hotare. Silvia Radu a precizat că, pe parcursul unui an de activitate, Asociația a reușit să identifice parteneri pentru 20 de companii autohtone,  să contribuie la  mediatizarea proiectelor importante pentru RM, cum sînt: DCFTA, Pactul Global, Agro budiness, să lanseze serviciul ”Business Support Service” care oferă  suport afacerilor din țară și de peste hotare.

Ambasadorul Dirk Schuebel, mentorul și inspiratorul creării EBA Moldova, președintele onorific al Asociației, a menționat că EBA a reușit într-u răstimp scurt să înregistreze rezultate remarcabile.  Astfel, astăzi numărul membrilor ei a crescut  pînă la 40 de companii. Totodată, Șeful delegației UE în RM, a remarcat faptul că printre membrii EBA Moldova se numără și companii din regiunea transnistreană.

Dirk Schuebel a mai subliniat că anul curent va fi unul crucial pentru relațiile UE-RM, referindu-se la procesul de negogiere a Acordului de Asociere care va plasa relațiile politice bilaterale la un nivel mai înalt. Oficialul a opinat că pentru comunitatea de afaceri este foarte importantă  perspectiva creării unei Zone  de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător dintre UE și RM, documentul respectiv fiind parte a Acordului de Asociere.

”Acest lucru va crea mai multe oportunități pentru businessul din Republica Moldova  pentru a accede pe piața UE. Totodată, acest acord nu înseamnă doar extindere și creștere a exportului, dar și adaptarea companiilor moldovenești la standardele și normele europene. O zonă de liber schimb trebuie privită ca o provcare și oportunitate pentru modernizare și inovare”, a spus Dirk Schuebel.

Prim-ministrul a apreciat înalt activitatea Asociației Businessului European,  menționînd că, de la înființarea sa, aceasta a jucat un rol important în stabilirea unei comunicări mai bune, atît între companiile europene și cele din RM, cît și între mediul de afaceri și cei care administrează sectorul public în țara noastră, informează Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus