Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.01.2013

Vlad Filat a prezentat astăzi Prioritățile Guvernului Republicii Moldova pentru anul 2013

Vlad Filat a prezentat astăzi Prioritățile Guvernului Republicii Moldova pentru anul 2013

La evenimentul care a avut loc în incinta Academiei de Studii Economice a Moldovei (ASEM), au participat studenţi de la mai multe universităţi, cadre didactice, reprezentanţi ai societății civile. În debutul evenimentului, Grigore Belostecinic, rectorul ASEM, a mulţumit Premierului pentru că a revenit la Academie.

În luarea sa de cuvînt, Prim-ministrul a menționat că anul 2013 este un an de răscruce, în care urmează să fie asigurată continuitatea progreselor înregistrate de Guvern în ultimii trei ani, prin întreprinderea unor pași eficienți și ireversibili pentru consolidarea cursului european al Republicii Moldova.

Totodată, Premierul a recunoscut că procesul de edificare a unui stat modern, european și democratic nu va fi ușor, iar provocările cele mai mari țin de responsabilitatea clasei politice actuale, atît a celei de la guvernare, cît și a celei din opoziție.

”În 2013 toți vor trebui să renunțe la egoismul politic și la interesele înguste de partid, pentru a lucra cu toții împreună pentru viitorul acestei țări. Totuși, sînt optimist, fiindcă astăzi avem o societate din ce în ce mai activă, mai critică și mai deschisă și pentru că avem mulți concetățeni, care cu munca și hărnicia lor asiduă au reușit în viață. Sînt optimist pentru că cred în viitorul nostru comun”, a spus Vlad Filat.

Prim-ministrul a subliniat că, pentru ca cetățenii țării să aibă un viitor sigur, statul trebuie să asigure cîteva lucruri fundamentale, și anume, în primul rînd, niște instituții democratice și eficiente, supremația legii și lupta cu corupția; un mediu de afaceri atractiv; un sistem educațional adecvat, cu școli și universități care pregătesc copiii pentru o viață profesională de succes.

”Miza fundamentală pentru noi ca societate este să construim o țară din care cetățenii noștri nu vor să plece. Iar cei care au plecat - să revină pentru că le putem oferi locuri de muncă, securitate, școli și universități bune, și pensii decente”, a mai spus Vlad Filat.

Vlad Filat a menționat că în cei 3 ani de guvernare Guvernul, pe care l-a condus, a reușit să stabilizeze această situație dezastruoasă pentru economie, dar mai important e faptul că RM a înregistrat o creștere a PIB-ului cu 14,4 la sută, de la 59 miliarde de lei, la 76 miliarde lei, un astfel de rezultat plasînd Moldova printre țările europene cu cea mai mare creștere economică.

În context, Premierul a ținut să sublinieze că prioritatea absolută a Guvernului pe viitor trebuie să fie economia, și anume crearea locurilor de muncă şi creşterea calităţii vieţii fiecărui cetăţean. 

Totodată, Prim-ministrul a menționat că o altă prioritate a Guvernului rămîne să fie politica externă, subliniind că multe din realizările obținute la acest capitol se datorează atît viziunii RM de politică externă, cît și sprijinului primit de la partenerii externi.

Premierul a menționat că, în 2009 Moldova era în totală izolare internațională, iar  Guvernarea de atunci nu era un partener acceptabil și credibil nici în Vest, nici în Est, însă în ultimii trei ani RM s-a plasat ferm pe harta Europei.

”Gradul de atenție, dar mai ales sprijinul direct oferit Moldovei a fost fără precedent. Vizita Cancelarului German, Angela Merkel, al Președintelui Comisiei Europene, Jose-Manuel Barroso, dar și al Vice-președintelui american Joseph Biden sînt doar cîteva din exemplele de vizite la nivel înalt în Moldova”, a spus Premierul.

Vlad Filat a subliniat că politica externă, ca și oricare alt domeniu de guvernare, este un instrument prin care se încearcă îmbunătățirea vieții cetățenilor, iar grație acestei activități, Guvernul a reușit să obțină granturi de sute de milioane care sînt investite în drumuri, spitale, școli, universități, dar și compensații sociale.

Prim-ministrul a declarat că prin politica externă promovată, Guvernul tinde să atingă niște obiective fundamentale, printre care finalizarea implementării condițiilor necesare pentru liberalizarea vizelor cu UE și finalizarea negocierilor cu Uniunea Europeană privind Acordul de Asociere și crearea unei Zone de Liber Schimb, semnarea cărora este așteptată în toamna anului curent, în cadrul  summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius.

”Vrem să ne integrăm în UE pentru că vrem să avem o țară europeană, cu instituții europene, cu poliție europeană, cu spitale, drumuri și universități europene. Numai așa putem fi siguri de un viitor mai bun pentru noi și copiii noștri”, a spus Vlad Filat.

Totodată, Premierul a menționat că în vederea edificării unei Moldove europene, e necesar să avem relații politice și comerciale bune cu toți jucătorii importanți din regiune, precizînd că Guvernul va depune eforturi constante să dezvolte, în continuare,  relațiile cu România, Ucraina și Rusia.
 
În cadrul discursului, Șeful Executivului a evidențiat drept o prioritate de frunte reîntregirea țării și soluționarea conflictului transnistrean, ca fiind un obiectiv vital și necesar pentru securitatea RM și stabilitate în regiune. Prim-ministrul a menționat că, pentru a realiza o cale eficientă de reintegrare, este necesar un dialog constant și ferm, dar și compromisuri pentru care RM trebuie să fie gata.

Vlad Filat a menționat și alte priorități guvernamentale pe anul 2013, precum modernizarea domeniilor: justiției, transportului și infrastructurii, educației, sănătății publice, protecției sociale.

Referindu-se la justiție, Vlad Filat a menționat că o societate modernă nu poate exista fără un stat de drept, iar un mediu de afaceri atractiv poate exista numai acolo unde domnește legea, și nu interesele de clan, corupția, monopolurile și înțelegerile de culise, precizînd că este absolut necesară o curățenie în sistemul nostru judecătoresc, în procuratură și în poliție.

Prim-ministrul a ținut să menționeze că în cei trei ani de guvernare a fost inițiat un proces complex al reformei justiției, deoarece disfuncționalitățile din sistemul judiciar afectează și mediul de afaceri, și situația criminogenă, și funcționalitatea statului.

”În 2013 urmează să continuăm reforma sistemului judecătoresc, dar reforma justiției nu ține numai de judecătorii, ci și de procuratură care este un element central din sectorul justiției. Reforma procuraturii este una iminentă, deoarece această instituție și-a pierdut orice credibilitate”, a spus Vlad Filat.
 
Premierul a menționat despre dinamica schimbărilor radicale care au loc în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, subliniind că rezultatele sînt deja vizibile, fiind constatată o reducere a numărului infracţiunilor excepţional de grave şi grave, în special a omorurilor, tîlhăriilor și jafurilor. Totodată, Prim-ministrul a menționat că în anul curent va fi finalizată restructurarea și demilitarizarea aparatului MAI, va fi creat Inspectoratul General de Poliție și Inspectoratul Național de Patrulare.

Prim-ministrul a menționat că Guvernul în continuare va investi activ în infrastructură, accentuînd că, din 2009 pană în 2013, Fondul Rutier a fost majorat de 5 ori, de la 240 de milioane de lei la 1 miliard 245 milioane de lei, iar în următorii doi ani vor fi date în exploatare cîteva apeducte magistrale care vor asigura cu apa potabilă un milion de cetățeni în mai multe raioane, inclusiv: Bălti, Sîngerei, Nisporeni, Fălești și Leova.

Vlad Filat a mai menționat, în cadrul discursului său, că cele mai multe eforturi de a îmbunătăți viața cetățenilor se fac prin investițiile în protecția socială, educație, cultură, mediu și medicină, iar toate activitățile Guvernului în vederea modernizării acestor sectoare depind de colectarea impozitelor.

Premierul a subliniat că întreaga societate trebuie să înțeleagă că de responsabilitatea fiscală depind pensiile, ajutoarele pentru cei vulnerabili, dar și investițiile în viitorul nostru, în educație. În context, Vlad Filat a menționat că, în 2013 modernizarea educației va continua prin implementarea  Strategiei de dezvoltare a educației pînă în anul 2020, care va  clarifica traseul de dezvoltare a educației în următorii 8 ani, precum și prin  inițierea proiectelor de reabilitare a 94 școli de circumscripție din țară.

Referindu-se la medicină, Vlad Filat a menționat că vor fi construite și renovate încă 35 de centre de sănătate în țară, și va fi dat în exploatare un nou bloc chirurgical, din cadrul Spitalului Clinic Republican, care va fi dotat cu cele mai performante tehnologii.

Participanţii la eveniment au adresat mai multe întrebări Premierului din domeniul social, economic, politic, dar şi personal, relatează
Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus