Trimite e-mail | Printeaza
IT
17.01.2013

Declaraţie de presă a Serviciului de Informaţii şi Securitate cu privire la presupusa operaţiune de spionaj cibernetic

Declaraţie de presă a Serviciului de Informaţii şi Securitate cu privire la presupusa operaţiune de spionaj cibernetic

În legătură cu recentele informaţii lansate în mass-media privind semnalarea unor atacuri cibernetice în adresa instituţiilor de stat din Republica Moldova, Serviciul de Informaţii şi Securitate precizează următoarele.
    
Incidente de securitate cu vulnerabilităţi asemenea celor prezentate în raportul făcut public la 14 ianuarie 2013 de către compania „Kaspersky Lab”, au fost depistate şi anterior, inclusiv în sistemul informaţional al SIS. În circumstanţă, specificăm că incidentele relevate au constituit atacuri cibernetice îndreptate asupra Centrului Antiterorist al Serviciului, fiind întreprins, în timp util, întreg spectru de măsuri de competenţă privind contracararea acestora.

Este de menţionat că pe parcursul ultimilor ani, Serviciul de Informaţii şi Securitate a depistat un şir de tentative de penetrare a sistemelor informaţionale ale autorităţilor administraţiei publice centrale, care au fost prompt anihilate, fără a fi provocate careva prejudicii sau scurgeri de informaţii cu impact asupra securităţii naţionale. În context, SIS a elaborat recomandări către utilizatori şi operatori din domeniu privind evitarea scurgerii de informaţii restricţionate în cadrul instituţiilor publice.

Procesul informatizării societăţii noastre, pe lângă oportunităţi evidente, implică totodată riscuri eminente şi, respectiv, ameninţări asimetrice – , specifice securităţii informaţionale a statului. În strictă conformitate cu legislaţia în domeniu ce prevede expres prevenirea şi combaterea crimelor cibernetice, SIS îşi desfăşoară activitatea inclusiv pe dimensiunea monitorizării spaţiului cibernetic naţional, implicit regional, în vederea asigurării securităţii informaţionale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus