Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
15.01.2013

Poliția a reținut în flagrant un grup criminal specializat în furturi, jafuri și tâlhării

Patru dintre membrii grupului au fost încătușați în această noapte (14 spre 15 ianuarie 2013) în jurul orei 01.00, în momentul în care au pătruns într-o casă de locuit din capitală cu scop de a o jefui.

În operațiunea de reținere au fost antrenați 53 polițiștii din  cadrul Direcției pentru combaterea crimei organizate a Departamentului Poliție și ai Departamentului Urmărire Penală a Ministerului Afacerilor Interne.

Timp de 5 luni poliția a documentat activitatea acestui grup, identificând până la moment, 9 membri activi. Doi din ei deja se află în locuri de detenție pentru comiterea unor infracțiuni similare. Forțele de ordine au stablit că fiecare din cei nouă avea un rol bine determinat, acțiunile lor ilegale fiind planificate de cei doi membri aflați în detenție, tot aceștia furnizând informații despre potențiale victime. Până în prezent, poliția a stabilit implicarea acestui grup în zeci de alte crime grave, dintre care trei sunt probate în cadrul cauzelor penale.

Cei nouă suspecți au vârtsa cuprinsă între 20 și  35 de ani, 8 dintre care sunt originari din orașul Tighina, iar unul- din Chișinău. Forțele de ordine au stabilit că aceștia aveau în raza de acțiune atât Moldva cât și Ucraina, specializându-se anume pe persoanele despre care știau cu certitudine că dețin sume mari de bani.
 
Astfel, în această noapte, în cadrul unei operațiuni speciale, patru dintre cei nouă au fost surprinși de poliție în clipa în care au pătruns într-o casă privată din sectorul Buiucani al capitalei. Aceștia ar fi forțat ușa din spate și au fost reținuți chiar în clipa în care s-au urcat la etajul unde se aflau dormitoarele proprietarilor pe care intenționau să-ib atace și să-i imobilizeze.

Poliția a stabilit că victima era un om de afaceri care tocmai ieri, 14 ianuarie, curent, a efectuat o operațiune bancară în urma căreea a ridicat de la bancă o sumă mare de bani.

În timpul reținerii cei patru au opus rezistență, unul dintre tîlhari a  intenționat să aplice arma de foc pe care o avea asupra sa, dar a fost oprit la timp de polițiști.

Ca rezultat al cercetării la fața locului, de la suspecți au fost ridicate: cagule şi mănuşi, o rangă metalică, un pistol de model „MP654K”, calibrul 4,5 mm, deținută ilegal, bandă adezivă și brățări din plastic pentru imobilizarea victimelor și o legitimație falsă de polițist, de tip vechi.

Totodată, în cadrul unei percheziţii autorizate efectuate la domiciliul din capitală al suspecților (apartament înhiriat în sectorul Buicani) a mai fost depistat un pistol automat de model „Bars”, cu amortizator, fabricat în partea stângă a Nistrului, de asemenea, fără acte legale.

Actualmente, persoanele sunt reținute pe un termen preventiv de 72 de ore, iar poliția continuă investigațiile în vederea reținerii tuturor membrilor grupului și stabilirea implicării a acestui grup și în alte infracțiuni de acest gen.

Totodată, forțele de ordine din Moldova vor conlucra cu colegii din Ucraina pentru descoperi infracțiunile comise pe teritoriul țării vecine.
Pe acest caz a fost inițiată o cauză penal în baza art 188 Cod Penal al RM Tâlhărie. Poliția acumulează toate materialele necesare pentru a mai iniția un dosar penal pentru păstrere ilegală de armă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus