Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-01-15/opt-oferte-au-fost-prezentate-in-concursul-pentru-supravegherea-lucrarilor-de-reabilitare-a-sistemel-28033.html
Data: Jan 15, 2013 (13:57)

Opt oferte au fost prezentate în concursul pentru supravegherea lucrărilor de reabilitare a sistemelor de irigare

Fondul Provocările Mileniului Moldova a deschis public pe 14 ianuarie curent opt oferte ale companiilor care intenționează să participe la supravegherea reabilitării sistemelor de irigare Lopatna și Criuleni, lucrări ce sînt prevăzute de Programul Compact al Guvernului SUA.

Ofertele au fost prezentate de companii din Moldova, România, Franța, Olanda, Spania și Italia, care participă în concurs individual sau în consorțiu.

Compania de supraveghere selectată va monitoriza executarea în termen a lucrărilor de construcție, va aproba calitatea materialelor de construcție și a lucrărilor efectuate. Totodată, aceasta va urmări respectarea cerințelor sociale și de mediu înaintate față de companiile de construcție etc.

După finalizarea procedurii de evaluare a ofertelor selectare, compania de supraveghere va fi contractată în primăvara anului curent pentru o perioadă de circa 18 luni, care cuprind perioada de reabilitare a sistemelor de irigare și 12 luni pe parcursul perioadei de notificare a defecțiunilor.

Conform regulilor Corporației Provocările Mileniului privind desfășurare a achizițiilor, setul de documente a fiecărei companii a fost deschis în prezența reprezentanților companiilor înscrise la concurs și conținutul ofertei a fost consemnat într-un borderou special. Ofertele financiare prezentate au fost sigilate într-o cutie separată și vor fi deschise după evaluarea propunerilor tehnice.

Ofertele prezentate în cadrul concursului de selectare a companiilor de supraveghere urmează să fie examinate în perioada imediat următoare de o comisie de experți, inclusiv experți internaționali independenți.

oncomitent cu concursul de selectare a companiei de supraveghere a reabilitării sistemelor de irigare Lopatna și Criuleni, FPM Moldova desfășoară concursul de selectare a companiei de construcție, care a fost extins pînă pe 5 februarie curent.

Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este unul din obiectivele Programului Compact, semnat la începutul anului 2010 între Guvernul Republicii Moldova și Corporația Provocările Mileniului, în numele Guvernul SUA. Programul Compact este implementat de Fondul Provocările Mileniului Moldova și are o valoare totală de 262 mil. dolari SUA, acordații grație susținerii generoase a poporului american pentru reducerea sărăciei și creșterea economică în Republica Moldova.

Actualmente, în zona sistemului centralizat de irigare Lopatna sînt circa 530 de deținători de teren agricol din patru localități, dintre care 460 sînt membri ai Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI), iar în aria sistemului centralizat de irigare Criuleni activează 500 de agricultori, dintre care în jur de 300 de persoane sînt membri ai AUAI.