Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.01.2013

Iurie Leancă: După ce R. Moldova va obţine regimul liberalizat de vize cu UE, cetăţenii moldoveni vor putea călători fără vize şi în Norvegia

Iurie Leancă: După ce R. Moldova va obţine regimul liberalizat de vize cu UE, cetăţenii moldoveni vor putea călători fără vize şi în Norvegia

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, a avut astăzi, 15 ianuarie 2013, o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Regatului Norvegiei, Espen Barth Eide, care se află într-o vizită de lucru la Chişinău, la invitaţia omologului moldovean.

În cadrul discuţiilor, oficialii au calificat vizita drept un prilej de intensificare a dialogului politc între cele două ţări şi de consolidare a investiţiilor norvegiene în Republica Moldova, şi au trecut în revistă acţiunile referitoare la relaţiile bilaterale.

Ministrul Iurie Leancă a adus mulţumiri pentru activitatea fructuoasă în RM a Misiunii Norvegiene de Experţi pentru Supremaţia Legii în Moldova – NORLAM, care contribuie substanţial la realizarea cu succes a diverselor proiecte de reforme în domeniul justiţiei şi afacerilor interne. În acest context, a fost salutată decizia autorităţilor de la Oslo de a extinde mandatul misiunii respective până în anul 2016.

Referitor la cooperarea comercial-economică şi investiţională dintre Republica Moldova şi Regatul Norvegiei, cei doi miniştri au convenit asupra valorificării întregului potenţial existent în acest domeniu au împărtăşit ideea continuării practicii desfăşurării forumurilor economice moldo-norvegiene (ultimul a avut loc la Oslo în 2011, în cadrul vizitei Premierului moldovean Vladimir Filat) din perspectiva consolidării prezenţei agenţilor economici norvegieni în Republica Moldova.

O atenţie deosebită a fost acordată şi ultimelor evoluţii privind problematica transnistreană. Ministrul Espen Barth Eide a asigurat ţara noastră de sprijinul deplin al Norvegiei în cadrul negocierilor în curs de desfăşurare şi în identificarea unei soluţii comune, bazată pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Potrivit MAEIE, în cadrul conferinţei de presă, care a succedat întrevederea dintre cei doi miniştri, oficialul norvegian a precizat că “obiectivul principal al vizitei sale este de a transmite un semnal de sprijin din partea Norvegiei pentru reformele interne desfăşurate în Republica Moldova şi contiuarea cursului de integrare europeană a ţării”.

La rândul său, ministrul moldovean a calificat vizita omologului norvegian drept una istorică, precizând că este prima vizită a unui ministru norvegian de Externe în R. Moldova.

Ministrul Iurie Leancă a mai menţionat că, după ce R. Moldova va obţine regimul liberalizat de vize cu UE, cetăţenii moldoveni vor putea călători fără vize şi în Norvegia, ţară care nu este membru al Uniunii Europene, dar care face parte din Acordul Schengen.

cuvinte-cheie:

Comentarii (3)

 

Sus