Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.01.2013

A întrat în vigoare noul Acord de comerţ liber al Republicii Moldova cu Rusia, Ucraina, Belarus, Armenia şi Kazahstan

A întrat în vigoare noul Acord de comerţ liber al Republicii Moldova cu Rusia, Ucraina, Belarus, Armenia şi Kazahstan

Acordul privind zona de comerț liber între statele membre ale Comunității Statelor Independente (CSI), semnat în 2011 la Sankt Petersburg și ratificat de Parlamentul nostru la 27 septembrie 2012, a intrat anul curent în vigoare pentru Republica Moldova.

„Intrarea în vigoare a Acordului va dinamiza relaţiile comerciale regionale, va facilita atragerea investiţiilor, precum și schimbul de tehnologii și inovații între statele semnatare, membre ale CSI. Până la acest moment Acordul a fost ratificat de Federația Rusă, Ucraina, Republica Belarus, Armenia, Republica Kazahstan și republica noastră”, a declarat Inga Ionesii, Șeful Direcției generale politici comerciale a Ministerului Economiei. 
 
Documentul conţine prevederi similare cu celelalte acorduri încheiate de Republica Moldova în cadrul Acordului Central European al Comerțului Liber (CEFTA), adaptat la specificul relaţiilor comerciale din cadrul CSI, însă cu unele îmbunătățiri, ce vor contribui la asigurarea unui cadru stabil cu statele CSI printr-o o bază juridică simplificată pentru operațiunile comerciale și un nivel mai ridicat de transparenţă prin includerea unor prevederi conforme acordurilor OMC.
 
Noua redacţie a Acordului privind zona de comerț în cadrul CSI presupune facilitarea comerţului regional prin îmbunătăţirea relațiilor comerciale între statele semnatare, păstrarea taxei vamale zero la peste  10 mii grupe de mărfuri, prevede eliminarea graduală a taxelor pentru produsele care fac excepție din regimul de liber schimb, precum și neaplicarea noilor restricții în comerț. Datorită noului Acord este redus numărul de acorduri existente bilaterale, ce reglementează relațiile comercial-economice cu țările din CSI. Totodată, Acordul prevede mecanismele de soluționare a litigiilor comerciale în cadrul  platformei OMC și în limitele mecanismelor și procedurilor agreate de părți.
 
De asemenea, Acordul prevede menținerea taxelor vamale de export la gazul natural, la materia primă pentru industria grea și pentru lemn din Rusia. Excepție din regimul de liber schimb este pentru zahăr cu Ucraina.

Odată cu eforturile de avansare în procesul de integrare europeană, cooperarea economică în spațiul CSI rămâne o dimensiune importantă de promovare a intereselor comercial-economice a Republicii Moldova, întrucât statele din CSI dețin o pondere de circa 35% din volumul comerțului exterior al țării noastre. De aceea, pe parcursul ultimilor ani au fost purtate negocieri asupra unui nou Acord de comerț liber în cadrul CSI care ar include în sine prevederile tuturor Acordurilor bilaterale existente, adaptate la normele internaționale din domeniu.

”Acordul în cauză nu contravine politicii externe şi interne promovate de Republica Moldova, care are drept obiectiv integrarea europeană şi nici angajamentelor internaţionale asumate de către aceasta”, a accentuat Inga Ionesii.

Potrivit Ministerului Economiei, în anul 1994 statele membre ale CSI au semnat un document ce prevedea crearea unei zone de comerț liber în cadrul Comunității Statelor Independente. Însă documentul nu a intrat în vigoare deoarece nu a fost ratificat de către statele membre ale CSI. Între timp, RM a semnat o serie de acorduri bilaterale de comerț liber cu țările membre ale CSI, care însă prevedeau multiple excepții din regimul de liber schimb. Un nou Acord privind zona de comerţ liber în cadrul CSI a fost semnat la Sankt Petersburg la 18 octombrie 2011, fiind ratificat de Parlamentul Republicii Moldova la 27 septembrie 2012.
 
Schimburile comerciale ale Republicii Moldova cu țările CSI, în primele zece luni ale anului 2012, a constituit 2,6 mlrd dolari SUA, înregistrând o valoare puțin mai înaltă în comparație cu  perioada analogică a anului precedent. Ponderea comerțului cu acestea a constituit 34,5% din totalul comerțului exterior al Republicii Moldova în 2012, în anul precedent acest indicator fiind de 35%.


Textul integral al Acordului privind zona de comerț liber între statele membre ale Comunității Statelor Independente (CSI) poate fi accesat aici: 

http://www.mec.gov.md/acordul-privind-zona-de-comert-liber-din-cadrul-csi/

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus