Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-01-14/urmatoarea-runda-de-negocieri-privind-diferendul-din-transnistria-la-lvov-28018.html
Data: Jan 14, 2013 (14:39)

Următoarea rundă de negocieri privind diferendul din Transnistria, la Lvov

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a anunţat duminică, la Cernăuţi, că următoarea rundă de negocieri cu privire la rezolvarea conflictului transnistrean va avea loc la mijlocul lunii februarie, în oraşul ucrainean Lvov (vest), în formatul deja consacrat 'cinci plus doi' (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE plus UE şi SUA ca observatori), transmite Ukrainski Novini.

Lavrov a făcut acest anunţ după semnarea unui plan de interacţiune între ministerele de externe ale Rusiei şi Ucrainei pe anul 2013 cu omologul său ucrainean Leonid Kojara, duminică, la Cernăuţi.

'Consider ca pe ceva firesc înţelegerea noastră de a coordona mai strâns măsurile de promovare a formatului de negocieri ,,cinci plus doi,,. Următoarea rundă de negocieri privind diferendul transnistrean se va desfăşura la mijlocul lunii februarie, la Lvov. Sper ca la aceste negocieri să putem veni cu noi idei care să accelereze procesul de creare a condiţiilor necesare pentru o dezbatere politică', a afirmat ministrul de externe rus.

El a subliniat necesitatea unor acorduri pentru rezolvarea problemelor care au îngreunat stabilirea încrederii între cele două părţi aflate în conflict şi care să ofere un trai mai confortabil pe ambele maluri ale Nistrului, cum ar fi problemele legate de economie, tranzit şi transporturi. 'Odată ce aceste probleme vor fi rezolvate cu succes, treptat, vor fi create şi condiţiile necesare pentru a începe discutarea statutului politic al Transnistriei', a adăugat şeful instituţiei de politică externă a Federaţiei Ruse.

La rândul său, ministrul ucrainean de externe Leonid Kojara a declarat că Ucraina în calitate de preşedinte al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în 2013 va dinamiza procesul de soluţionare a problemei transnistrene. Întrebat concret ce va face Ucraina pentru accelerarea rezolvării diferendului transnistrean, ministrul ucrainean s-a limitat să spună că 'Kievul va acorda o atenţie deosebită conflictelor îngheţate', îndeosebi celui transnistrean, dat fiind faptul că Ucraina are frontieră comună cu această regiune, scrie Agerpres.