Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.01.2013

Proiectul de lege privind contractele de credit pentru consumatori va spori esenţial drepturile consumatorilor de credite în raport cu băncile comerciale

 Proiectul de lege privind contractele de credit pentru consumatori va spori esenţial drepturile consumatorilor de credite în raport cu băncile comerciale

Proiectul de lege privind contractele de credit pentru consumatori, elaborat de Ministerul Economiei şi aprobat joi de Guvern, va spori esenţial drepturile consumatorilor de credite în raport cu băncile comerciale, instituţiile de microcreditare şi alte instituţii financiare nebancare.

Potrivit Ministerului Economiei, dacă va fi aprobat de Parlament, documentul va obliga instituţiile financiare să ofere informaţii exhaustive beneficiarilor privind rata efectivă a dobânzii, împreună cu orice costuri incluse, pentru a nu induce în eroare consumatorii. Totodată, instituţiile de creditare nu vor avea dreptul să modifice unilateral dobânzile aferente creditului sau să introducă noi taxe, comisioane, tarife sau alte costuri aferente contractului, fără acordul în scris al consumatorului. În cazul majorării dobânzilor sau intenţiei de a introduce noi comisioane, consumatorul va avea dreptul să achite anticipat creditul, fără a plăti comisioane sau alte plăţi suplimentare.

În acelaşi timp, instituţiile de creditare nu vor putea impune consumatorului încheierea contractului de asigurare a bunurilor aduse în garanţie cu o anumită societate, agreată de creditor.  În cazul în care, după semnarea unui contract de creditare, consumatorul va descoperi, totuşi, că acesta îl dezavantajează, el va avea dreptul să revoce contractul în termen de 14 zile calendaristice de la semnare. 


Prevederile proiectului de lege sunt aliniate la cerinţele Directivei 2008/48/ a Comisiei Europene privind contractele de credit pentru consumatori. Documentul poate fi consultat pe site-ul Ministerului Economiei, la rubrica transparenţă în procesul decizional.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus