Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.01.2013

Președintele Timofti este îngrijorat de modul defectuos în care au funcționat instituțiile statului - Procuratura Generală, Poliția și Agenția Moldsilva

Președintele Timofti este îngrijorat de modul defectuos în care au funcționat instituțiile statului - Procuratura Generală, Poliția și Agenția Moldsilva

Președintele Nicolae Timofti regretă incidentul tragic produs pe data de 23 decembrie 2012 în Pădurea Domnească din satul Chetriș, raionul Fălești, când, în timpul unei vânători la care au luat parte și demnitari publici, a fost rănit mortal cetățeanul Sorin Paciu.

În același timp, președintele Timofti este îngrijorat de modul defectuos în care au funcționat instituțiile statului în acest caz, în particular Procuratura Generală, Poliția și Agenția Moldsilva. Informarea cu mare întârziere a conducerii statului și a opiniei publice despre acest incident a lăsat loc pentru diverse interpretări privind posibila încercare de a fi mușamalizat acest caz de către persoane cu funcții de răspundere. Șeful statului se arată îngrijorat că, în primă instanță, conducerea țării a aflat despre acest caz din alte surse decât cele oficiale, în special din presă.

Președintele Timofti consideră că pentru elucidarea deplină și imparțială a acestui caz, o comisie creată sub control parlamentar ar urma să investigheze modul în care instituțiile abilitate ale statului au gestionat acest caz, fără a fi periclitată buna desfășurare a urmăririi penale. Șeful statului apreciază drept foarte importantă informarea societății privind posibila implicare in acest incident tragic a unor demnitari de stat, ale căror nume au fost vehiculate în presă, între care acel al procurorului general, Valeriu Zubco, și ale unor judecători. Președintele amintește în context de prevederea constituțională, potrivit căreia toţi cetăţenii  Republicii Moldova sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor  publice,  fără deosebire de origine socială.

Totodată, președintele Timofti reiterează, cu această ocazie tragică, importanța reformării Procuraturii Generale, în vederea consolidării independenței procesuale a procurorilor și identificării pentru Procuratură a unui loc potrivit în sistemul organelor de drept, informează un comunicat al Serviciului de presă al Președinției Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus