Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.01.2013

În Moldova se planifică introducerea unui impozit unic în agricultură

În Moldova se planifică introducerea unui impozit unic în agricultură

Prim-ministrul Vlad Filat a prezidat astăzi o ședință de lucru în problema situaţiei din agricultură, transmite Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului. La ședință au participat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, ministrul Finanțelor, Veaceslav NegruȚa, șeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Nicolae Vicol și Președintele „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari.

Un subiect al discuţiei a ţinut de TVA în agricultură, termenul de restituire al căreia a fost redus de la 45 la 30 de zile. Premierul Vlad Filat a solicitat Ministerului Finanţelor instituirea unei comisii responsabile de acest proces, care ar asigura transparenţa, implicarea minimă a factorului uman şi respectarea termenului prevăzut de legislaţie în acest sens.       
Vlad Filat a mai solicitat IFPS să dea dovadă de maximă atenţie şi corectitudine în procesul de administrare fiscală în general şi, în mod special, în relaţia cu agricultorii. 

„Avem nevoie de un proces transparent și obiectiv în acest sens. Situația trebuie să fie gestionată astfel încît să nu se mai permită crearea blocajelor la export sau intervenția, pe parcurs, a unor firme-fantomă”, a subliniat Prim-ministrul.
Un alt subiect al discuţiei a ţinut de preconizata introducere a impozitului unic în agricultură. Vasile Bumacov a prezentat un proiect de lege elaborat de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, la indicaţia Premierului Vlad Filat. Prim-ministrul a cerut implicarea organelor responsabile în procesul de definitivare a proiectului, dar şi în evaluarea factorilor de risc. De asemenea, Vlad Filat a solicitat informarea din timp a producătorilor agricoli despre aspectele ce ţin de introducerea impozitului unic în agricultură.   

    
În cadrul şedinţei, Vasile Bumacov a raportat că prima tranşă a ajutorului promis de Guvern la semănatul culturii de grîu (în valoare de 120 lei per ha) a fost achitată. În total, au fost semănate 325 mii ha, cu 50 mii ha mai mult ca anul trecut. În acelaşi timp, 12 mil. de lei au fost direcţionate de Guvern întru susţinerea sectorului zootehnic. Aceşti bani au fost distribuiţi la deţinătorii a 26 mii de capete de vite mari cornute mulgătoare, pentru fiecare animal revenind 499 lei. Ajutoarele obţinute de la Polonia, Franţa şi Italia au fost distribuite la fermele de prăsilă.

Ministrul a spus că a doua tranşă de ajutor, în valoare de 22 mil. de lei, pentru semănatul grîului de toamnă va fi achitată la începutul anului 2013, în dependenţă de gradul de afectare a raioanelor. Iar 90 mil. lei vor fi distribuite după înfiinţarea plantaţiilor de porumb.  

În cadrul şedinţei, Prim-ministrul a solicitat Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare elaborarea și prezentarea la Guvern a unei strategii care ar viza proiecte concrete în domeniul irigării terenurilor destinate agriculturii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus