Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
03.01.2013

Doi bărbaţi cu funcţii de răspundere implicaţi în afaceri ilegale cu imobile

Procuratura Anticorupţie anunţă că, doi bărbaţi, care la momentul comiterii infracţiunii erau consilieri în Consiliul or. Sîngera mun. Chişinău, au fost condamnaţi la detenţie pentru ecrocherie în proporţii deosebit de mari.

În anul 2007, unul dintre inculpaţi, prin abuz de încredere a convins o femeie să întocmească o procură pe numele amicului său ca acesta ulterior să-i administreze, iar apoi să-i cumpere lotul de pământ cu suprafaţa de 0,549 ha, amplasat în extravilanul or. Sîngera, estimat la  67500 euro.

Câteva luni mai târziu, falsificând semnătura proprietarului, inculpaţii au întocmit un contract de vânzare – cumpărare pe care nu l-au autentificat notarial, prin care s-a efectuat transmitrea terenului de peste jumătate de hectar în proprietate unuia dintre escroci.

Pentru a legaliza dreptul de proprietate, bărbaţii s-au adresat cu cerere de chemare în judecată prezentând eronat faptele în instanţa de judecată, au obţinut emiterea de către judecător a unei hotarâri privind recunoaşterea dreptului de proprietate asupra terenului în cauză, în baza probelor administrate de părţi.

După obţinerea dreptului de proprietate asupra terenului, în baza hotărârii instanţei de judecată, condamnaţii au înstrăinat imobilul unor altor două persoane consecutiv.

În 2008, proprietarul iniţial al lotului de teren, necunoscând despre acţiunile condamnaţilor, a vândut lotul de pământ unei alte persoane la preţul de 67500 de euro, iar ulterior cumpărătorul a aflat la Oficiul Cadastral că imobilul a fost deja înstrăinat altor persoane.

Potrivit Serviciului de presă al Procuraturii Generale, la momentul pronunţării sentinţei unul dintre bărbaţi deţinea funcţia de Preşedinte al Asociaţiei Obşteşti Centrul Internaţional Antidrog, iar celălalt activa la Agenţia pentru Eficienţa Energetică din cadrul Ministerului Economiei.

Prin hotărârea Judecătoriei Botanica din 24 decembrie 2012, bărbaţii au fost condamnaţi la 8 şi respectiv 10 ani de închisoare în penitenciar de tip închis şi cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de 3 ani.

Într-un alt caz, din probatoriul acumulat de procurori s-a demonstrat că, o femeie a falsificat o procură eliberată de un notar italian, prin care aceasta ar fi fost împuternicită să vândă un apartament ce aparţine unei familii plecată cu traiul în SUA.

Afacerea ilegală a ieşit la iveală când „afacerista” a dat afară din apartament chiriaşii care locuiau legal în apartament.

Inculpata fost condamnată de Judecătoria Botanica la 9 ani de închisoare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (5)

 

Sus