Trimite e-mail | Printeaza
Social
02.01.2013

Instituțiile de învățămînt preuniversitar finanțate în baza unei noi metodologii

Instituțiile de învățămînt preuniversitar finanțate în baza unei noi metodologii

Din 1 ianuarie  2013 toate instituțiile de învățămînt primar și secundar general sînt finanțate în baza unei noi metodologii. Aceasta se bazează pe principiul „banii urmează elevul” și presupune investirea mijloacelor financiare pentru creșterea calității învățării.  Formula acoperă toate cheltuielile, cu excepţia celor pentru alimentaţie şi investiții capitale.

Pentru anul 2013, normativul valoric pentru fiecare elev constituie 6282 lei iar pentru o instituție de învățământ este de 380285 lei. Școlile medii și mari cu un număr de elevi mai mare de 41 și 91 elevi ponderați vor beneficia integral de componenta școlii de 380285 lei iar școlile mici în funcție de numărul de elevi ponderați.

Odată cu aplicarea noii metodologii, instituţiilor de învăţămînt li se oferă o perioadă de tranziție, de doi ani, timp în care li se vor putea aloca sume suplimentare pentru acoperirea deficitului bugetar: în primul an, 100% din deficit, iar în al doilea an – 50 la sută din suma deficitului calculat în primul an.

Școlile primare mici, cu un număr de pînă la 41 de elevi ponderați, precum şi gimnaziile, cu pînă la 91 de elevi ponderați, nu vor putea fi închise, dacă la o distanţă de 10-15 kilometri nu există o altă instituţie similară, cu aceiaşi limbă de predare. Noua metodologie de finanţare a şcolilor nu va afecta politica de salarizare a angajaților din învățămînt.

Din componenta raională vor fi acoperite cheltuielile pentru transportarea elevilor, întreținerea căminelor și alte necesități.

Tot de  la 1 ianuarie 2013 instituțiile de învățământ primare, gimnaziile şi liceale au fost  transferate din gestiunea autorităţilor administraţiei publice locale de nivelul unu la cele raionale.

 Noua metodologie de finanțare a fost pilotată în două raioane (Căușeni și Rîșcani) în anul 2010. Începînd cu 1 ianuarie 2012, aceasta a fost extinsă în municipiile Chișinău și Bălți și în alte nouă raioane: Criuleni, Cantemir, Călărași, Nisporeni, Taraclia, Ștefan Vodă, Glodeni, Leova și Sîngerei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus