Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-01-02/executivul-a-hotarit-sa-fie-deschise-trei-ambasade-noi-ale-republicii-moldova-in-regatul-arilor-de-j-27910.html
Data: Jan 2, 2013 (13:57)

Executivul a hotărît să fie deschise trei ambasade noi ale Republicii Moldova, în Regatul Țărilor de Jos, în Canada și în Statul Qatar

Executivul a hotărît să fie deschise trei ambasade noi ale Republicii Moldova, în Regatul Țărilor de Jos (cu sediul la Haga), în Canada și în Statul Qatar.

Vicepremierul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene a subliniat importanța acestor decizii în contextul angajamentelor asumate de Republica Moldova de a amplifica relațiile internaționale bilaterale și multilaterale cu statele lumii. Astfel, Vicepremierul a specificat că deschiderea unei reprezentanțe diplomatice a Republicii Moldova la Haga nu doar va impulsiona relațiile bilaterale cu Olanda, țară care dispune de un potențial mare investițional, precum și asistență tehnică și financiară, dar și va permite intensificarea relațiilor cu mai multe instituții internaționale care au sediul la Haga. Cît privește Canada, deschiderea ambasadei țării noastre este pe deplin argumentată, dată fiind prezența impunătoare a cetățenilor Republicii Moldova în această țară, dar și a unea dintre cele mai active asociații ale moldovenilor peste hotare, care a semnalat necesitatea instituirii Ambasadei RM în Canada.

Deschiderea Ambasadei RM în Statul Qatar vine să creeze baza pentru valorificarea potențialului de dezvoltare a unei colaborări fructuoase. Acest subiect a fost discutat și în cadrul vizitei Prim-ministrului Vlad Filat în Statul Qatar din luna decembrie 2012, în cadrul căreia au fost semnate mai multe acorduri bilaterale în diverse domenii. Iurie Leancă a menționat că acest dialog, de asemenea, are perspective promițătoare atît sub aspect investițional, cît și în alte domenii importante.