Trimite e-mail | Printeaza
Economie
29.12.2012

În Moldova a fost creat un subcomitet tehnic al Comitetului Național de Stabilitate Financiară

În Moldova a fost creat un subcomitet tehnic al Comitetului Național de Stabilitate Financiară

Potrivit serviciului de presă al Guvernului, prim-ministrul Vlad Filat a prezidat ieri şedinţa Comitetului Național de Stabilitate Financiară. În cadrul ședinței s-a discutat despre situația macroeconomică și situația din sistemul financiar-bancar la sfîrșitul anului 2012, dar și despre evoluţiile  prognozate pentru anul 2013.

S-a constatat că, la momentul actual, în pofida secetei cu care s-a confruntat țara în vara anului curent, există stocuri suficiente pentru sectorul agro-alimentar. Astfel, seceta a afectat grav agricultura în anul 2012, cauzînd o evoluţie modestă a economiei, sub limita aşteptărilor. Totodată, s-a menționat că există premise pozitive pentru creșterea exporturilor, începînd cu primul semestru al anului 2013, grație stabilității care este anticipată în zona euro, a unor semnale pozitive înregistrate atît de economia SUA, cît şi de cea a Federaţiei Ruse.

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr a adăugat că există semnale pozitive pentru agricultură și, eventual, pentru creștere economică.

„Condițiile climaterice actuale și prognozele pentru prima parte a anului 2013 sînt benefice, ceea ce reprezintă o premisă reală a creșterii economice”, a spus Valeriu Lazăr.

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Dorin DrăguȚanu a menționat că situația din domeniul financiar-bancar la sfîrșitul anului 2012 este, în general, pozitivă.

„Băncile sînt destul de active. Profitabilitatea acestora a crescut anul curent cu 951 milioane de lei. Rata medie a dobînzii la credite este într-o scădere graduală, ceea ce ar trebui să impulsioneze creditarea agenţilor economici, respectiv activitatea economică şi investiţiile”, a afirmat Guvernatorul BNM.

La rîndul său, ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruța a adăugat că în sectorul finanțelor publice există stabilitate și siguranță.

„Bugetul public este valorificat în proporție de 98%. Conform estimărilor, sîntem în parametrii conveniți cu partenerii externi”, a afirmat Veaceslav Negruța.

De asemenea, conform recomandărilor Fondului Monetar Internaţional, în cadrul ședinței a fost luată decizia de a institui un subcomitet tehnic al Comitetului Național de Stabilitate Financiară. Subcomitetul va fi format din ministrul Finanțelor, cel al Economiei, Guvernatorul Băncii Naționale și vicepreședintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare. În viitorul apropiat urmează să fie aprobat un regulament de activitate a acestei subcomisii.

De asemenea, în cadrul şedinţei s-a discutat despre adoptarea, în Republica Moldova, a Actului privind îndeplinirea obligaţiunilor fiscale cu privire la conturile străine (FATCA - Foreign Account Tax Compliance Act), o iniţiativă a Statelor Unite ale Americii de cooperare internaţională în domeniul fiscalităţii şi a combaterii evaziunii fiscale.

Guvernatorul BNM a menționat că aceasta va oferi Republicii Moldova oportunitatea de a prelua cele mai noi și bune practici elaborate de Statele Unite ale Americii în domeniul fiscal.

Vlad Filat a dispus accelerarea promovării reformelor din domeniu, agreate cu partenerii externi, care au menirea de a asigura o stabilitate durabilă a economiei naţionale şi a sistemului financiar naţional. De asemenea, Premierul a menţionat necesitatea conlucrării eficiente a instituţiilor reprezentate în cadrul Comitetului Naţional de Stabilitate Financiară.

Următoarea întrunire a Comitetului Național de Stabilitate Financiară va avea loc în luna ianuarie 2013.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus