Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-12-29/consiliul-de-administratzie-al-bancii-natzionale-a-moldovei-a-aprobat-noua-strategie-a-politicii-mon-27904.html
Data: Dec 29, 2012 (01:25)

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei a aprobat noua Strategie a Politicii Monetare a Băncii Naţionale a Moldovei pe termen mediu

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei, în cadrul şedinţei din 27 decembrie 2012, a aprobat noua Strategie a Politicii Monetare a Băncii Naţionale a Moldovei pe termen mediu.

Prezentul document reprezintă o continuare a Strategiei politicii monetare a Băncii Naţionale a Moldovei pentru perioada 2010-2012 şi cuprinde direcţiile strategice de activitate ale autorităţii monetare pe termen mediu, orientate spre atingerea obiectivului fundamental de asigurare şi menţinere a stabilităţii preţurilor.

Pe parcursul anilor 2010-2012, BNM a creat premise pentru consolidarea cadrului de politică monetară specific regimului de ţintire directă a inflaţiei din perspectiva diminuării treptate a ratei anuale a inflaţiei, care s-a plasat în ultimii 3 ani pe palierul de o singură cifră. Pe durata ultimelor 11 luni rata inflaţiei s-a situat în interiorul intervalului de variaţie de ± 1.5 p.p. de la obiectivul de 5.0 la sută.

Flexibilitatea cursului de schimb al monedei naţionale a permis adaptarea mai uşoară a economiei naţionale la şocurile interne şi externe. Conduita consecventă, previzibilă şi transparentă a politicii monetare a sporit credibilitatea Băncii Naţionale.

Noua Strategie a Politicii Monetare a BNM pe termen mediu prevede menţinerea obiectivului cantitativ al inflaţiei la nivelul de 5.0 la sută cu o posibilă deviere de ± 1.5 puncte procentuale, fiind considerat nivelul optim pentru creşterea şi dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova pe termen mediu. Pe termen lung se anticipează configurarea unor condiţii macroeconomice şi monetare propice pentru scăderea nivelului durabil al ritmului creşterii preţurilor, astfel încât BNM va diminua treptat ţinta inflaţiei pentru o mai bună ancorare a aşteptărilor inflaţioniste. Atingerea ţintei de 5.0 la sută anual va fi realizată prin utilizarea instrumentului principal de politică monetară - operaţiunile de piaţă deschisă. În acelaşi timp, BNM va utiliza şi instrumentele auxiliare de politică monetară, facilităţile permanente, norma rezervelor obligatorii, precum şi în anumite condiţii intervenţiile pe piaţa valutară. Aceste instrumente au un impact direct asupra nivelului ratelor dobânzilor nominale pe termen scurt pe piaţa monetară. Banca Naţională va menţine regimul de flotare gestionată a cursului de schimb fără a avea o ţintă prestabilită a cursului de schimb valutar al leului moldovenesc.

În scopul atingerii ţintei inflaţiei, condiţiile pe piaţa monetară vor continua a fi dirijate de BNM prin stabilirea de către Consiliul de administraţie al BNM a indicatorului principal pentru piaţa monetară interbancară pe termen scurt – rata de bază.

Strategia pe termen mediu a BNM stabileşte regimul politicii monetare, instrumentele monetare şi aplicarea acestora, precum şi procesul decizional, mecanismul de transmisie, transparenţa şi comunicarea politicii monetare.

În cadrul conferinţei de presă aferente prezentării Raportului asupra inflaţiei nr. 1, din 7 februarie 2013 Guvernatorul BNM Dorin Drăguţanu va explica aspectele conceptuale ale Strategiei.

Strategia Politicii Monetare pe termen mediu este disponibilă pe pagina-web oficială a Băncii Naţionale a Moldovei www.bnm.md.