Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.12.2012

Parlamentul a ratificat Acordul între Republica Moldova şi Uniunea Europeană cu privire la protecţia indicaţiilor geografice ale produselor agricole şi alimentare

Parlamentul a ratificat Acordul între Republica Moldova şi Uniunea Europeană cu privire la protecţia indicaţiilor geografice ale produselor agricole şi alimentare

Parlamentul Republicii Moldova a ratificat  joi, 27 decembrie 2012, Acordul între Republica Moldova şi Uniunea Europeană cu privire la protecţia indicaţiilor geografice ale produselor agricole şi alimentare. Viceministrul Economiei Octavian Calmâc a menţionat, în Parlament, că documentul a fost semnat la Bruxelles pe 26 iunie 2012.
 
Guvernul Republicii Moldova şi Uniunea Europeană, au semnat Acordul reieşind din obiectivele Acordului de parteneriat şi cooperare şi planul de acţiuni aferent asigurării unui nivel de protecţie a drepturilor de proprietate intelectuală similar cu cel din UE. Mai mult ca atât, prevederile Acordului, se încadrează în dispoziţiile viitoarei Zone de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător şi în scopurile părţilor de a promova reciproc o dezvoltare armonioasă a indicaţiilor şi să încurajeze comerţul cu produse agricole şi alimentare originare de pe teritoriile părţilor contractante.
 
În acest context, menţionăm că legislaţia Republicii Moldova în domeniul protecţiei indicaţiilor geografice şi denumirilor de origine a fost armonizată cu prevederile tratatelor internaţionale ce ţin de protecţia indicaţiilor geografice, printre care Acordul TRIPS şi Aranjamentul de la Lisabona.
 
Având în vedere faptul, că Acordul menţionat prevede respectarea drepturilor şi protecţia reciprocă a Indicaţiilor Geografice şi a denumirilor de origine a unei părţi pe teritoriul celeilalte părţi din oficiu, aceasta implică controlul pieţelor interne, calităţii produselor, importului şi exportului de mărfuri în vederea prevenirii încălcării drepturilor.
 
Totodată, Acordul prevede un mecanism de actualizare periodică, precum şi consultări periodice, care vor facilita în special introducerea noilor indicaţii geografice şi denumiri de origine.
 
Potrivit Ministerului Economiei, semnarea Acordului cu privire la protecţia indicaţiilor geografice între Uniunea Europeană şi Republica Moldova va permite producătorilor moldoveneşti protejarea, pe teritoriul Comunităţii Europene, a indicaţiilor geografice înregistrate şi va sprijini politica comună în domeniul calităţii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus