Trimite e-mail | Printeaza
Social
26.12.2012

Poliţele de asigurare medicală obligatorie pentru 2013 au fost puse în vânzare

Poliţele de asigurare medicală obligatorie pentru 2013 au fost puse în vânzare

Primele poliţe de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă pentru anul 2013 sunt disponibile la oficiile Poşta Moldovei şi Agenţiile Teritoriale ale CNAM.

Începând cu ziua de 24 decembrie arendaşii şi arendatorii, fondatorii de întreprinderi individuale, patentarii, proprietarii de terenuri agricole, notarii şi avocaţii, alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi pot achita prima de asigurare în sumă fixă la Oficiile poştale sau Agenţiile Teritoriale ale CNAM.

Mărimea primei de asigurare în sumă fixă aprobată prin Legea fondurilor asigurării obligatorie de asistenţă medicală pentru anul 2013 este de 3 318 lei. Valoarea primei în sumă fixă este proporţională cu salariul mediu anual prognozat în baza indicatorilor macroeconomici şi corespunde echivalentului primei procentuale de 7% achitate obligatoriu de către angajator (3,5%) şi angajat (3,5%).

Dintre persoanele care achită prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în mod individual doar notarii şi avocaţii vor procura poliţa medicală în mărime integrală. Aceştia vor achita prima până pe 31 martie 2012, la Agenţiile Teritoriale ale CNAM.
Celelalte categorii de persoane care achită prima de asigurare medicală în mod individual vor beneficia de reduceri semnificative.
Fondatorii de întreprinderi individuale, arendaşii, arendatorii, alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi  şi nu sunt asiguraţi de Guvern vor achita prima de asigurare cu reducerea de 50% ceea ce reprezintă suma de 1 659 lei,  până pe 31 martie, la Oficiile poştale.
Proprietarii de terenuri agricole vor beneficia  de reducerea de 75%, până pe 31 octombrie şi vor achita 829,5 lei, la Agenţiile Teritoriale ale CNAM.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus