Trimite e-mail | Printeaza
IT
26.12.2012

Guvernul a aprobat hotărîrea privind modelele și punerea în aplicare a actelor de identitate de tip nou

Guvernul a aprobat hotărîrea privind modelele și punerea în aplicare a actelor de identitate de tip nou

Noul buletin va fi în format ID-1 şi va avea dimensiunile unui card bancar (54,0 mm x 85.6 mm). Potrivit hotărârii aprobate astăzi de Cabinetul de miniștri, toate informațiile personale vor fi incluse nemijlocit în buletin. Fișa de însoțire va fi utilizată doar la votare. Odată cu buletinul de identitate, va fi modificat și aspectul buletinului pentru anumite categorii de populație : apatrizi, refugiați și permisul de ședere.

Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, a menționat că modificarea aspectului actelor de identitate este o recomandare a organizațiilor internaționale, iar formatul ID-1 este utilizat pe larg în comunitatea internațională, în special în statele UE. Ministrul a precizat că aprobarea proiectului nu prevede cheltuieli financiare din bugetul de stat.

Buletinele de identitate de tip nou vor fi eliberate începând cu 7 martie 2013. Actele de identitate eliberate până la această dată vor rămâne în vigoare până la expirarea valabilităţii acestora.

Cabinetul de miniştri s-a pronunţat astăzi şi pentru modificarea şi completarea Legii comunicaţiilor electronice şi Legii privind prevenirea şi combaterea criminalităţii informatice. Amendamentele propuse urmează să asigure un nivel înalt de protecţie a datelor personale şi a confidenţialităţii utilizatorilor finali de servicii publice de comunicaţii electronice, precum şi posibilitatea de intervenţie a organului de control al prelucrării de date cu caracter personal. Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor a propus ca datele cu caracter personal să fie păstrate de către operatori pe un termen maxim de 6 luni.

Ministrul TIC, Pavel Filip, a precizat că ajustarea acestor acte legislative la Directivele Parlamentului European va contribui esenţial la realizarea fazei a doua a Planului Naţional de Acţiuni Republica Moldova - Uniunea Europeană în domeniul liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus