Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.12.2012

Valeriu Lazăr: evenimentul anului 2012 este reuşita de a lansa industria de eficienţă energetică şi utilizare a surselor de energie regenerabilă

Valeriu Lazăr: evenimentul anului 2012 este reuşita de a lansa industria de eficienţă energetică şi utilizare a surselor de energie regenerabilă

Ministerul Economiei a reuşit, în anul 2012, să lanseze industria de eficienţă energetică şi utilizare a surselor de energie regenerabilă. Am elaborat şi implementat politicile şi legislaţia necesare, am creat instituţii şi avem deja şi istorii de succes în această industrie, a declarat Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, în cadrul şedinţei Consiliului de administrare al Proiectului Energie şi Biomasă.

Proiectul, finanţat de Uniunea Europeană şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova), a servit drept un declanşator al acestor procese şi este un real succes, atât în Moldova cât şi în regiune, a apreciat ministrul Economiei. El a atenţionat că autorităţile trebuie să urmărească semnalele din piaţă şi să promoveze o abordare flexibilă, pentru a stimula dezvoltarea şi a evita distorsionarea pieţei prin acordarea ajutoarelor de stat. În acelaşi timp, procesele nu au devenit încă ireversibile, urmând a fi asigurată continuitatea acestora pe termen mediu şi lung, a opinat Valeriu Lazăr.

În cadrul şedinţei, experţii Proiectului au raportat că în anul curent au fost instalate sau sunt în proces de instalare 104 sisteme de încălzire pe bază de biomasă, cu o capacitate totală de 26 MW şi create 226 de noi locuri de muncă. A fost evaluată performanţa energetică a clădirilor în 69 de localităţi şi în perioada aceasta au fost create 65 de afaceri în producerea brichetelor au fost lansate.

În acelaşi timp, a fost lansat un mecanism de leasing al echipamentelor de brichetare, fiind deja procurate  4 echipamente de împachetare şi manipulare a biomasei solide. De asemenea, a fost stimulată lansarea producţiei locale de cazane pe bază de biomasă, co-generarea industrială pe bază de biomasă şi elaborat un studiu privind potenţialul de biomasă în Republica Moldova.

Cu sprijinul proiectului, a început procesul de elaborare a reglementărilor tehnice pentru produsele de biomasă solidă şi elaborate manuale şi ghiduri pentru profesori, care au fost distribuite în peste 220 de şcoli.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus