Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-12-20/jeanluc-barbier-dezvoltarea-propriei-identitatzi-a-vinurilor-spumante-moldoveneshti-este-o-oportunit-27815.html
Data: Dec 20, 2012 (20:07)

Jean-Luc Barbier: Dezvoltarea propriei identităţi a vinurilor spumante moldoveneşti, este o oportunitate pentru dezvoltarea şi poziţionarea vinurilor spumante moldoveneşti pe pieţele străine

Republica Moldova are un potenţial de producere imens a vinurilor spumante. Constatarea a fost făcută de către viceprim-ministrul Valeriu Lazăr şi directorul general al Comitetului Interprofesional al Vinurilor Champagne, Jean-Luc Barbier, în cadrul întrevederii avute astăzi la Ministerul Economiei.

Ministrul Economiei l-a asigurat pe  directorul general al Comitetului Interprofesional al Vinurilor Champagne de evoluțiile pozitive înregistrate de ţara noastră în domeniul protecției denumirilor de origine şi a indicaţiilor geografice, inclusiv de respectarea denumirii de Origine Protejată Champagne în  Republica Moldova, precizînd că  ţara noastră a semnat un şir de angajamente internaţionale, prin intermediul cărora îşi asumă responsabilitatea de a respecta protecţia indicaţiilor geografice, denumirilor de origine şi specialităţilor tradiţionale garantate, iar aceste acorduri se regăsesc deja în legislaţia naţională.

”Vreau să vă asigur că întreprinderile din Republica Moldova au trecut de la denumirea ”şampanie” la cea de vinuri spumante în mod deliberat, fiind conștiente de necesitatea dezvoltării propriei identităţi a vinurilor spumante moldoveneşti atît pe piaţa naţională, cît şi pe pieţele străine. Companiile naţionale au înţeles că nu este corect, nici durabil să produci produse sub denumire geografică, dar şi brand străin. Astfel, şi din perspectiva statului, dar şi din cea a producătorilor de spumante suntem interesaţi să producem şi să promovăm denumiri de origine şi branduri proprii” a precizat viceprim-ministrul Valeriu Lazăr.

La rîndul său, Jean-Luc Barbier a subliniat că dezvoltarea propriei identităţi a vinurilor spumante moldoveneşti, produse după tehnologia şampaniei sau vinului de Champagne, este o oportunitate  pentru dezvoltarea şi poziţionarea vinurilor spumante moldoveneşti pe pieţele străine. Conform directorului general al Comitetului Interprofesional al Vinurilor Champagne, dacă în Franţa producţia de şampanie este limitată la 300 mln sticle anual, iar  statul permite creşterea acestei limite doar cu 1%  pe parcursul a 10 ani, atunci în lume se produc anual circa 3 miliarde de sticle de astfel de vin, iar această piaţă creşte cu 8-10% anual.  Anume pe această piaţă mondială s-ar putea regăsi şi producătorii de spumant din Republica Moldova.

Directorul Comitetului Interprofesional al Vinurilor Champagne  a reacţionat pozitiv la solicitarea lui Valeriu Lazăr de a revigora relațiile de cooperare  cu autoritățile şi producătorii din Moldova şi a manifestat disponibilitatea  să ofere asistenţă tehnică producătorilor de vin spumant din Republica Moldova, prin împărtășirea celor mai bune practici în acest domeniu, contribuind, astfel la perspectiva europeana a vinurilor moldovenești.

Oficialul moldovean i-a dat asigurări directorului Comitetului Interprofesional al Vinurilor Champagne de implementarea şi în continuare în Republica Moldova a angajamentelor externe în domeniul protecției denumirilor de origine şi a indicațiilor geografice.

Precizăm că în prezent, Republica Moldova este parte la următoarele tratate internaţionale care prevăd protecţia denumirilor de origine şi/sau a indicaţiilor geografice: Convenţia de la Paris pentru protecţia proprietăţii industriale în vigoare pentru ţara noastră din 25.12.1991, Aranjamentul de la Madrid privind sancţiunile pentru indicaţiile false sau înşelătoare de provenienţă a produselor, în vigoare pentru Republica Moldova din 05.04.2001, Aranjamentul de la Lisabona privind protecţia indicaţiilor locului de origine а produselor şi înregistrarea lor internaţională, în vigoare pentru ţara noastră din 05.04.2001, Acordul privind aspectele drepturilor de proprietate intelectuala legate de comerţ (Acordul TRIPS), în vigoare pentru  Moldova din 26.07.2001.

Potrivit Ministerului Economiei, Republica Moldova este în proces de ratificare a Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Uniunea Europeană privind protecţia indicaţiilor geografice ale produselor agricole şi alimentare, semnat la Bruxelles, la data de 26 iunie 2012  şi ratificat de Parlamentul European pe data de 25 octombrie 2012. În baza Acordului, părţile urmează să asigure reciproc protecţia pentru indicaţiile geografice.  Astfel, din partea Republicii Moldova au fost înaintate 2 Denumiri de Origine: Ciumai şi Romăneşti, iar din partea  UE – 3186 Indicaţii Geografice şi Denumiri de Origine.

Șampania sau vinul de Champagne este un vin spumant produs prin procedee specifice regiunii Champagne din nord-estul Franței. În baza mai multor tratate internaționale și legi naționale, majoritatea țărilor limitează utilizarea termenului la vinurile produse în această regiune. Pe teritoriul Uniunii Europene, aceasta se stabilește prin acordarea statutului de denumire de origine protejată. Vinul spumant este produs prin refermentarea în sticle a unui amestec soiuri de vin, cele mai folosite fiind: Chardonnay, Pinot noir și Pinot Meunier. Șampania este produsă în exclusivitate într-o regiune viticolă delimitată exact, pe o suprafață de circa 32.000 de hectare.