Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.12.2012

Executivul a numit un nou agent guvernamental al Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Executivul a numit un nou agent guvernamental al Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Guvernul l-a numit în ședința de astăzi, 19 decembrie, pe Lilian Apostol în funcția de agent guvernamental al Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Funcția în cauză a devenit vacantă din iunie 2011, când fostul agent guvernamental la CEDO, Vladimir Grosu, a fost numit viceministru al Justiției.

Începând din iulie 2011 și până în prezent, interimatul funcției a fost asigurat de Lilian Apostol, în calitatea sa de șef-adjunct al Direcției Agent Guvernamental din Ministerul Justiției al Republicii Moldova. Anterior, timp de opt ani, Lilian Apostol a fost angajat în funcția de procuror în Procuratura municipiului Chișinău, iar mai apoi a lucrat un an și jumătate în calitate de consultant al Programului comun al Comisiei Europene și Consiliului Europei în procesul de asistență la creație legislativă pe lângă Ministerul Justiției.

În calitate de interimar în funcția de agent guvernamental, a reprezentat interesele statului în toate cauzele examinate de Înalta Curte de la Strasbourg în perioada respectivă, inclusiv în cadrul delegației Republicii Moldova la audierile în Marea Cameră a CEDO în cauza Catan și alții c. Republicii Moldova și a Federației Ruse. De asemenea, a fost delegat și a reprezentat cu succes Republica Moldova în fața diferitor foruri internaționale, cum ar fi Comitetul Director pentru Drepturile Omului (CDDH) și sub-comitetele acestuia, Comitetul de Miniștri ai Consiliului Europei la reuniunile cu privire la Drepturile Omului, Parteneriatul Estic al Uniunii Europene, etc.

Lilian Apostol este născut la 16 martie 1977, în orașul Telenești. În 2000 și-a luat licența în Drept la Universitatea din București, România, iar 2010 a obținut titlul de magistru în drept (științe penale) la Universitatea de Studii Europene din Moldova. A urmat, de asemenea, un șir de vizite de studiu în străinătate, ultimul privind practica CEDO la Universitatea Europeană Viadrina din Frankfurt pe Oder, Germania. Are o vastă experiență didactică, vorbește mai multe limbi străine, printre care engleza și rusa fluent, iar franceza – la nivel practic de aplicare în activitatea cotidiană.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus