Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.12.2012

La Chişinău, s-au desfăşurat consultări interministeriale cu reprezentanţii statelor membre ale Grupului Vişegrad

La Chişinău, s-au desfăşurat consultări interministeriale cu reprezentanţii statelor membre ale Grupului Vişegrad

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, a primit astăzi, 18 decembrie 2012, o delegaţie din ţările Grupului Vişegrad V4 (Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria), care a inclus directorii politici de la Ministerele de Externe ale celor patru state din Europa Centrală, sosiţi la Chişinău pentru consultări interministeriale.

În cadrul discuţiilor, şeful diplomaţiei moldoveneşti a apreciat relaţiile cu Grupul Vişegrad ca fiind tot mai dinamice şi consistente, şi a exprimat mulţumiri pentru sprijinul esenţial pe care îl oferă aceste state ţării noastre în procesul de implementare a reformelor, precum şi în dezvoltarea dialogului politic cu UE. A fost remarcat faptul că, pe lângă cooperarea pe plan bilateral cu fiecare din aceste state, Grupul Vişegrad dispune de instrumente eficiente de colaborare regională, precum ar fi Fondul Internaţional Vişegrad, în special prin intermediul Programului V4 – Parteneriatul Estic, creat în anul 2012.

În contextul Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, din noiembrie 2013, a fost subliniat rolul ţărilor de la Vişegrad în sprijinirea demersurilor europene ale Republicii Moldova bazate pe performanţele înregistrate în procesul transformărilor interne şi în conformitate cu principiile diferenţierii, dar şi conform principiului „mai mult pentru mai mult”. În acest context, ministrul Iurie Leancă şi-a exprimat speranţa că Summitul de la Vilnius va oferi Republicii Moldova oportunitatea de a dezvolta o agendă avansată cu UE, în corespundere cu art. 49 al Tratatului UE care prevede că orice stat european are dreptul să solicite calitatea de membru al UE.

Potrivit MAEIE, ministrul moldovean s-a arătat încrezut că şi cetăţenii din raioanele de est ale ţării vor putea beneficia de avantajele de pe urma semnării Acordului de Asociere, care presupune un regim de comerţ liber cu UE, precum şi de liberalizarea regimului de vize.

De asemenea, Iurie Leancă a apreciat interesul sporit manifestat din partea statelor V4 pentru consolidarea reformelor din RM şi a pledat pentru intensificarea contactelor politice la diferite nivele, în special pe parcursul anului 2013, considerat a fi unul crucial pentru avansarea agendei europene a Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus