Trimite e-mail | Printeaza
Economie
17.12.2012

Valeriu Lazăr a avut la Moscova o întrevedere cu ministrul Energeticii din Federaţia Rusă, Alexandr Novak

Valeriu Lazăr a avut la Moscova o întrevedere cu ministrul Energeticii din Federaţia Rusă, Alexandr Novak

Potrivit Ministerului Economiei, în cadrul vizitei la Moscova, la reuniunea Consiliului Economic al CSI, viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a avut o întrevedere cu ministrul Energeticii din Federaţia Rusă, Alexandr Novak. Valeriu Lazăr a transmis părţii ruse informaţiile privind deciziile Comisiei Europene şi Consiliului ministerial al Tratatului Comunităţii Energetice de a accepta derogarea temporală pentru Republica Moldova în privinţa implementării pachetului energetic III şi a reiterat decizia Chişinăului de a implementa legislaţia europeană în domeniul energetic. ”Formula propusă de Guvernul de la Chişinău, cu instituirea unui operator independent de sistem, care exclude orice risc patrimonial pentru investiţiile ruse în Republica Moldova şi permite, în timp, crearea unei pieţe interne competitive a gazelor, asigurând, în acelaşi timp, şi funcţionarea stabilă a sistemului gazier, inclusiv în partea ce ţine de serviciile de tranzit spre regiunea balcanică”, a declarat Valeriu Lazăr în cadrul întâlnirii.

Părţile au continuat discuţiile asupra perspectivelor de cooperare în domeniul energetic, inclusiv viziunea Chişinăului privind implementarea Pachetului energetic III, separarea procesului de furnizare a gazelor naturale pe cele două maluri ale Nistrului şi a datoriilor acumulate, precum şi restructurarea lor. Discuţiile au vizat şi cooperarea cu concernele energetice ruseşti în vederea valorificării comune a oportunităţilor pe alte pieţe din regiune, în contextul calităţii Republicii Moldova de membru al Comunităţii energetice europene, care oferă astfel de oportunităţi.

Totodată, a fost abordată şi modalitatea de a asigura livrarea şi tranzitarea gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova pe perioada cât vor continua discuțiile asupra cadrului de cooperare interguvernamental. A fost reiterată decizia de principiu de a prelungi cu un an contractele anterioare de livrare a gazelor naturale şi de tranzit, în prezent fiind în proces de finalizare procedurile interne de semnare ale celor două companii, Moldova-Gaz şi Gazpromexport.

De asemenea, părţile au stabilit că atât la nivelul ministerelor, cât şi al agenţiilor specializate va fi stabilită o colaborare şi, în primul trimestru al anului viitor, va fi organizată o vizită a specialiştilor de la Agenţia pentru Eficienţă Energetică la colegii din Federaţia Rusă pentru a efectua un schimb de experienţă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus