Trimite e-mail | Printeaza
Economie
17.12.2012

Siveco România dezvoltă o soluţie informatică pentru Banca Naţionala a Moldovei

Siveco România dezvoltă o soluţie informatică pentru Banca Naţionala a Moldovei

SIVECO Romania şi Banca Naţională a Moldovei au anunţat extinderea sistemului informatic de raportare bancară, prin dezvoltarea a peste 50 de tipuri noi de rapoarte cu caracter statistic şi de supraveghere prudenţială, specifice domeniului bancar.

Noul sistem de raportare va fi implementat cu scopul de a revizui modul actual de raportare către Banca Naţională a Moldovei, în vederea alinierii la cerinţele de raportare aplicate în Uniunea Europeană. Sistemul informatic de raportare este proiectat conform direcţiilor trasate la nivelul European Bank Association, care vizează centralizarea raportărilor şi translatarea acestora din formate diferite într-o singură structură standard.

Potrivit unui comunicat transmit, luni, de Siveco, acest lucru va fi asigurat prin utilizarea formatului XBRL (eXtensible Business Reporting Language), un standard internaţional deschis, folosit în analiza şi raportarea financiară şi de business. Acesta este de altfel singurul limbaj care poate gestiona date create în diferite limbaje şi standarde contabile şi financiare, prin transformarea lor automată într-un format unic.

"Modelul de raportare pe care îl vom implementa alături de partenerii noştri internaţionali va fi unul standardizat şi va îmbunătăţi substanţial sistemul actual de raportare bancară folosit în Republica Moldova. Principalele sale obiective sunt optimizarea procesului de raportare şi a fluxurilor informaţionale către Banca Naţională a Moldovei, creşterea calităţii datelor raportate, dar şi stocarea şi prelucrarea centralizată a acestora. Suntem mândri să dezvoltăm o astfel de soluţie modernă şi complexă, care este unică pentru băncile centrale din regiune din punct de vedere al tehnologiilor şi standardelor utilizate." a declarat Costel Todor, Vicepreşedinte Adjunct Vânzări Internaţionale, SIVECO Romania.

"Implementarea noului model de raportare va aduce beneficii reale pentru întregul sistem bancar din Republica Moldova, cu impact direct asupra gestionării riscurilor şi menţinerii stabilităţii financiare. Sistemul informatic va sprijini pe de o parte băncile raportoare în procesul de transmitere automată a rapoartelor în format propriu, iar pe de altă parte va conduce la reducerea costurilor şi eforturilor necesare din partea băncii centrale pentru asigurarea conformităţii raportărilor." a declarat Dorin Drăguţanu, Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus