Trimite e-mail | Printeaza
Economie
17.12.2012

Finanțarea lucrărilor de reconstrucție a clădirii Parlamentului decurge anevoios

Finanțarea lucrărilor de reconstrucție a clădirii Parlamentului decurge anevoios

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor prezintă ultimele informații privind executarea lucrărilor de reconstrucție a clădirii Parlamentului Republicii Moldova.

Astfel, actualmente se execută lucrări de finisare interioară și exterioară a sălii de ședințe plenare și a încăperilor adiacente acesteia; sunt pregătite încăperile interioare pentru instalarea mobilierului, are loc placarea cu granit și marmură a pereților, stîlpilor, scărilor și podelelor în holul clădirii, precum și se desfășoară lucrări de amenajare a teritoriului din fața clădirii Parlamentului. De asemenea, este montat utilajul în punctul termic pentru asigurarea cu agent termic a tuturor încăperilor și sunt montate rețelele de termoficare pentru încălzire. Totodată, are loc supraetajarea cu un nivel a blocului sălii de ședințe plenare.

Amintim, că în contractul de antrepriză a fost preconizată finalizarea lucrărilor de reconstrucție a clădirii Parlamentului în luna decembrie 2012, în cazul în care se respecta  graficul de finanțare a lucrărilor, suma cărora constituie 174,6 milioane lei.

În luna august curent, cînd au reînceput lucrările, antreprenorului general i-a fost transferată suma de 17 milioane lei, ceea ce constituie 10% din suma contractului de antrepriză. Inițial erau preconizați pentru a fi transferați  87,3 milioane lei (50% din suma contractată și stabilită în legea bugetului) pentru achitarea avansurilor la procurarea echipamentului, utilajului și a materialelor de construcție.

În luna septembrie au fost transferate alte 14,7 mil.lei, corespunzător, în luna octombrie - 4,1mil.lei; în noiembrie - 12,3mil.lei,  iar în decembrie - 26,1 mil.lei; în total au fost achitați 74,2 milioane lei. Precizăm, că în conformitate cu graficul de finanțare, coordonat de părți, inclusiv Ministerul Finanțelor, pînă în luna decembrie curent, urma să fie transferată suma de 147,5 milioane lei, ceea ce, cu regret, nu s-a realizat.

Finanțarea lucrărilor decurge anevoios, cauzînd tergiversarea procurării materialelor și utilajelor necesare pentru efectuarea lucrărilor speciale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus