Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.12.2012

Preşedintele CCI participă la lucrările Forumului Internaţional al Comunităţii de Afaceri, din Belarus

Preşedintele CCI participă la lucrările Forumului Internaţional al Comunităţii de Afaceri, din Belarus

Preşedintele Camerei de Comerț și Industrie a Moldovei, Gheorghe Cucu, participă la lucrările Forumului Internaţional al Comunităţii de Afaceri, care se desfășoară pe 14 decembrie 2012, în Minsk, în contextul marcării a 60 de ani ai Camerei de Comerţ şi Industrie din Belarus. La reuniune ia parte conducerea de vârf a Belarusului, precum și peste 250 de experţi, inclusiv reprezentanţi ai instituţiilor camerale, organizaţiilor obşteşti, agenţi economici din Azerbaidjan, China, Croaţia, Ecuador, Emiratele Arabe Unite, Germania, Italia, Kazahstan, Marea Britanie, Mexic, Polonia, Rusia Turcia, Uzbekistan, Ucraina etc.

Președintele CCI, Gheorghe Cucu, a menționat că, în cadrul Forumului sunt abordate aspecte ce țin de sporirea rolului camerelor de comerţ şi industrie în procesul de dezvoltare a integrării economice regionale, consolidarea relațiilor CCI cu organizaţiile internaţionale şi organele de stat, facilitarea contactelor dintre reprezentanţii mediului de afaceri. "Belarus este un partener important al Moldovei, iar participarea la asemenea întruniri ne permite să stabilim obiectivele, oportunităţile de afaceri, planurile investiţionale în care putem colabora, dar și să abordăm dificultăţile, problemele din calea comerțului", a precizat președintele CCI.

Gheorghe Cucu va lua parte și la o masa rotundă referitor la conlucrarea instituţiilor camerale şi centrelor expoziţionale.
CCI a Moldovei și CCI Belarus colaborează de mai mult timp, primul acord în acest sens fiind semnat în 1992. La nivel regional, filialele CCI au semnate 11 acorduri de colaborare cu filiale ale CCI Belarus.

Chestiunile privind intensificarea schimburilor comerciale bilaterale și cooperarea economică sunt discutate și la ședințele Consiliului de afaceri moldo-belarus, al cărui fondatori sunt camerele de comerț din cele două state.

Potrivit datelor statistice, volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Belarus, pentru primele 9 luni ale anului 2012, a înregistrat suma de 195 mil. USD, cu 3.4% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
Exportul de mărfuri moldovenești în Belarus a înregistrat suma de 55.5 mil. USD, crescând cu 9.25 % faţă de perioada similară a anului 2011.

Importul de mărfuri în Republica Moldova din Belarus a însumat 139.5 mil. USD şi a înregistrat o creştere de 1.3 % în raport cu 9 luni ale anului 2011. Belarus deţine o pondere de 3.74 % în volumul total al importului și o pondere de 3.58% în volumul total al exportului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus