Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.12.2012

Ministerul Economiei a propus demonopolizarea activităţilor de instruire şi verificării tehnice în domeniul securităţii industriale

Ministerul Economiei a propus demonopolizarea activităţilor de instruire şi verificării tehnice în domeniul securităţii industriale

„Ministerul Economiei optează pentru o nouă abordare în elaborarea şi implementarea politicilor în domeniul securităţii industriale, care prevede  demonopolizarea activităţilor de instruire a personalului agenţilor economici   şi a expertizării şi verificării tehnice a instalaţiilor tehnice, utilizate la obiectele industriale periculoase”,  a declarat viceministrului Economiei, Octavian Calmâc în cadrul mesei rotunde de joi, 13 decembrie 2012.
 
Masa rotundă a fost organizată de către Ministerul Economiei pentru a supune dezbaterilor publice  setul de acte normative în domeniul securităţii industriale, elaborate întru implementarea Legii nr. 116 din 18.05.2012 privind securitatea industrială a obiectelor industriale periculoase, care va intra în vigoare în ianuarie 2013. La dezbateri au participat reprezentanţii  Universităţii Tehnice a Moldovei, S.A. „Moldovagaz”, S.R.L. „Flacăra Albastră”, S.R.L. „Moldovatransgaz”, S.R.L. „Indmontaj”, Concernul „Inmacom”, S.R.L. „Lukoil Moldova”, ÎMS „Liftservice”, Centrul Tehnic „SCON”, etc.
 
Autorii proiectelor normative au specificat, că noua abordare propusă este  bazată pe practicile europene şi presupune crearea unui sistem optim şi bine dezvoltat de instruire, atât pentru beneficiul agentului economic, cât şi pentru societate, la general, adaptat la necesităţile de dezvoltare a cunoştinţelor, atitudinilor şi capacităţilor, precum şi de însuşire a noilor deprinderi necesare exercitării eficiente a activităţilor desfăşurate la obiectele industriale periculoase.
 
Totodată, noile prevederi  vor oferi posibilitatea de a fi create organisme de expertiză private pentru expertizarea şi verificarea tehnică a securităţii industriale. 
 
La rândul său, participanţii la masa rotundă au reacţionat cu precauţie faşă de noul concept, motivând că domeniul securităţii industriale este un domeniu specific şi  foarte complex, care în prezent este bine balansat. În opina acestora, demonopolizarea sistemului poate să ducă la crearea întreprinderilor noi, care nu vor avea pregătirea necesară pentru a efectua activităţile respective şi astfel vor provoca avarii şi catastrofe cu caracter tehnogen.
 
Reieşind din poziţiile expuse în cadrul mesei rotunde Ministerul Economiei, în calitate de organ abilitat în domeniul securităţii industriale şi-a propus de a efectua o amplă analiză a costurilor şi beneficiilor rezultate din demonopolizarea activităţilor desfăşurate şi de a perfecta actele normative elaborate în concordanţă cu opiniile expuse de agenţii economici.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus