Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.12.2012

FPM Moldova inițiază un studiu al efectelor Programului Compact asupra gospodăriilor din spațiul rural

În perioada lunilor decembrie 2012 - ianuarie 2013 circa 5 mii de gospodării casnice din 200 localități, vor participa într-un studiu de estimare a efectelor produse de activitățile de facilitare a tranziției la agricultura performantă în cadrul Programului Compact al Corporației Provocările Mileniului.

În acest scop, din 13 decembrie curent peste 150 de operatori de interviuri sunt instruiți să colecteze de la cele 5 mii de gospodării datele necesare pentru studiul inițiat de Fondul Provocările Mileniului Moldova. Datele vor fi colectate în patru etape în perioada anilor 2012-2016 și se vor referi la activitatea agricolă, veniturile obținute, piețele de desfacere, accesul la sursele de irigare, accesul la instruirile agricole, precum  și accesul la sursele de finanțare.

Studiul este desfășurat de FPM Moldova și implică gospodării agricole din localitățile din aria Compact, precum și producători agricoli similari beneficiarilor Compact, dar care nu se bucură de activitățile Programului ce vizează reformarea sectorului de irigare, reabilitarea sistemelor de irigare și activități de creștere a vînzărilor agricole.

Prin aplicarea acestei metode FPM Moldova va putea compara veniturile obținute de beneficiarii Compact cu veniturile obținute de agricultori similari care nu au beneficiat de rezultatele Programului, estimînd astfel efectul intervenției Programului în creșterea veniturilor agricultorilor datorită implementării activităților de tranziție la agricultura performantă.
Un astfel de studiu va fi desfășurat în republica Moldova pentru prima dată, urmînd să fie colectate peste 2 mii de date despre gospodăriile casnice din spațiul rural.

Obiectivele proiectului Tranziţia la agricultura performantă al Programului Compact țin de sporirea veniturilor în mediul rural prin stimularea tranziţiei la sectoarele agricole cu folosirea tehnologiilor de cultivare performante prin irigare şi catalizarea viitoarelor investiţii în agricultura performantă prin dezvoltarea unui model de succes şi durabil privind utilizare a sistemului centralizat de irigare şi al managementului resurselor de apă.

Conform estimărilor, profitul anual al producției vegetale în zona Programului Compact va crește pînă în 2015 de circa două ori, de la 180 dolari SUA anual pînă la circa 390 dolari SUA.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus