Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.12.2012

Republica Moldova va participa la misiunile Uniunii Europene de gestionare a crizelor

Republica Moldova va participa la misiunile Uniunii Europene de gestionare a crizelor

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi, la Bruxelles, o întrevedere cu Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate. În debutul întrevederii, Vlad Filat și Catherine Ashton au semnat Acordul-cadru de participare a Republicii Moldova la misiunile UE de gestionare a crizelor.

Oficialii au menționat importanța documentului semnat, subliniind că, prin acest Acord, Republica Moldova se transformă în contribuitor la securitatea regională și internațională, prin participare activă la politica externă și de securitate comună a Uniunii Europene. 

În cadrul întrevederii cei doi oficiali au discutat despre etapa la care se află Republica Moldova în procesul de integrare europeană.

Vlad Filat a mulțumit partenerilor europeni pentru deschiderea pe care o manifestă în relația cu Republica Moldova și a reiterat obiectivul Republicii Moldova de a avansa consecvent în parcursul integrării europene, astfel încît la Summit-ul Parteneriatului Estic, care va avea loc la Vilnius în 2013, Republica Moldova să semneze Acordul de Asociere cu UE. Premierul a menționat că Guvernul depune toate efortuile pentru a realiza angajamentele asumate, integrare europeană a țării fiind o prioritate în activitate.

La rîndul său, Catherine Ashton a remarcat progresul obținut de Republica Moldova în dialogul cu Uniunea Europeană, menționînd că efortul autorităților moldovenești  în implementarea condiționalităților privind alinierea la standardele europene sînt apreciate la Bruxelles.

„Noi vedem că Republica Moldova își îndeplinește toate angajamentele și este plenar angajață în procesul de integrare europeană și noi, europenii, vă vom susține în continuare. Moldova are perspectivă europeană și noi credem în alegerea făcută de Republica Moldova”, a spus Catherin Ashton.



Catherine Ashton a reiterat sprijinul UE pentru Republica Moldova și a îndemnat autoritățile de la Chișinău să mențină ritmul reformelor.

Un subiect aparte al discuției l-a constituit problematica transnistreană. În acest context, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate a reconfirmat sprijinul comunității europene în vederea promovării negocierilor în format 5+2 pentru identificarea unei soluții viabile de soluționare definitivă a problemei transnistrene.  Vlad Filat i-a mulțumit pentru contribuția ei personală în procesul de reglementare a problemei transnistrene.

În cadrul întîlnirii s-a convenit că, în primăvara anului viitor, Catherine Ashton  va efectua o vizită în Moldova la invitația Premierului Vlad Filat, informează Serviciul de presă al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus