Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.12.2012

O misiune a Uniunii Europene va sosi la Chişinău pentru a stabili perioada liberalizării regimului de vize de către UE pentru Republica Moldova

O misiune a Uniunii Europene va sosi la Chişinău pentru a stabili perioada liberalizării regimului de vize de către UE pentru Republica Moldova

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi, la Bruxelles, o întrevedere cu Cecilia Malmstrom, Comisar European pentru Afaceri Interne. În cadrul întrevederii, Premierul a prezentat primul Raport de implementare a condiţionalităţilor fazei II a Planului de Acţiuni RM-UE privind liberalizarea regimului de vize. Urmează ca în baza acestui raport, o misiune a Uniunii Europene să sosească la Chişinău pentru a stabili perioada liberalizării regimului de vize de către UE pentru Republica Moldova.

Vlad Filat a apreciat înalt contribuția personală a Comisarului Cecilia Malmstrom și rolul Comisiei Europene în adoptarea de către Consiliul UE a deciziei de a oficializa trecerea Republicii Moldova la cea de-a doua fază a implementării Planului de Acțiuni privind liberalizarea regimului de vize.

În context, Prim-ministrul a menționat că, imediat după publicarea de către Comisie la finele lunii iunie a anului curent a Raportului de evaluare a primei faze, Republica Moldova s-a angajat plenar în implementarea condițiilor celei de-a doua faze a Dialogului privind vizele.

„Obiectivul nostru comun, reiterat și de către Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso în cadrul recentei sale vizite la Chișinău, este finalizarea îndeplinirii criteriilor fazei a II în timp suficient pentru ca, pînă la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Comisia să finalizeze toate procedurile de evaluare interne necesare pentru recomandarea statelor membre și Parlamentului European a abolirii regimului de vize pentru țara noastră”, a menționat Vlad Filat.

Prim-ministrul a spus că Republica Moldova așteaptă că UE va detașa primele misiuni de evaluare a nivelului de implementare a fazei a II-a a Planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize, începînd cu luna februarie a anului 2013.
Cecilia Malmstrom l-a felicitat pe Vlad Filat pentru rezultatele obținute în procesul de realizare a reformelor, inclusiv în structurile responsabile de ordinea publică și securitatea internă.

Comisarul și-a exprimat convingerea că reformarea altor instituții publice din Republica Moldova va continua în același spirit al transparenței și eficienței în conformitate cu cerințele prevăzute în Planul de Acțiuni RM - UE.

„Este foarte importantă fixarea și implicit respectarea reciprocă a unui calendar de acțiuni, care să ne ducă spre realizarea obiectivelor stabilite în comun în termenul prevăzut”, a menționat Cecilia Malmstrom.

În cadrul întrevederii, a fost abordată și problema transnistreană. Comisarul a reiterat poziția UE de a sprijini Republica Moldova în procesul de reglementare și a salutat progresele înregistrate în negocierile oficiale, inclusiv la Reuniunea de la  Dublin, din 6-7 decembrie curent.

În context, Prim-ministrul s-a referit la măsurile întreprinse în vederea asigurării controlului fluxurilor migraționale prin regiunea transnistreană, menționînd că în acest sens a fost deja inițiată implementarea acțiunilor necesare, inclusiv privind ajustarea cadrului legislativ-normativ, informează un comunicat al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus