Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.12.2012

Ingrid Tersman: Vrem să vă ajutăm în avansarea reformelor

Ingrid Tersman: Vrem să vă ajutăm în avansarea reformelor

Elaborarea unei Strategii de cooperare pentru dezvoltare cu RM pentru anii 2014-2020 în cadrul parteneriatului Estic,  precum și intenția Republicii Moldova de a adera la Parteneriatul pentru eficiență energetică și mediu pentru Europa de Est (E5P) au fost subiectele de bază abordate miercuri, la întrevederea dintre Ministrul Economiei Valeriu Lazăr și reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe, Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare Internaţională (SIDA) și Ambasadei Suediei.

Delegația suedeză a apreciat rezultatele cooperării obținute în cadrul proiectelor energetice, totodată confirmând disponibilitatea de a susține în continuare RM în procesul de integrare europeană și a oferi tot suportul necesar pentru aderarea la E5P, care este un fond înființat la inițiativa guvernului suedez în timpul președinției sale al Uniunii Europene în 2009, conceput pentru a promova investițiile în eficiența energetică în țările est-europene. ”Avem un rol activ în domeniul energetic și cel al mediului ambiant. De aceea, vrem să identificăm noi sectoare pentru a vă acorda asistență. Vrem să vă ajutăm în avansarea reformelor”, a spus Ingrid Tersman, ambasadoarea Suediei la Chișinău.

Cu referire la priorităţile în domeniul energetic, ministrul Economiei a susținut că pentru a răspunde provocărilor şi problemelor existente în sectorul energetic, Ministerul Economiei își îndreaptă eforturile asupra consolidării reformei sectorului, în baza Strategiei energetice 2030, inclusiv prin adoptarea noii legislaţii în domeniul energetic racordate la cerinţele UE, precum și asupra fortificării capacităţilor instituţionale în domeniu, a promovării mai active a eficienţei energetice și utilizării surselor de energie regenerabilă.

Potrivit Ministerului Economiei, Valeriu Lazăr a mulțumit reprezentanților SIDA și diplomaților suedezi pentru asistența acordată RM în dezvoltarea și implementarea proiectelor de eficiență energetică și energie regenerabilă, precum și a cadrului de politici în domeniul energetic. Totdată a accentuat faptul că în afară de sectorul energetic mai sunt și alte sectoare conexe care necesită investiții. ”La nivel bilateral avem până la moment cea mai bună colaborare cu Suedia. Pe sectorul energetic Ambasada Suediei exercită leadership-ul printre donatori. Din acest punct de vedere, Suedia se impune activ ca partener principal al RM în dezvoltarea sectorului energetic”, a afirmat Ministrul Economiei.

De asemnea, în cadrul întrevederii, ministrul Valeriu Lazăr a susținut necesitatea extinderii suportului din partea Suediei pentru consolidarea reţelei de interconexiuni în sectorul de energie electrică şi gaze, precum și pentru alte sectoare conexe incluse în Strategia Națională de dezvoltare Moldova 2020, cum sunt îmbunătățirea mediului de afaceri și accesul la finanțare, iar la nivel intersectorial – inovarea, transferul tehnologic și mediul ambiant, domenii în care Suedia excelează. Vorbind despre investiții în mediul ambiant, ministrul Economiei s-a referit la conceptul de ”Economie verde”, care este un model de dezvoltare economică ce pune accentul pe valoarea economică a capitalului natural și a serviciilor ecologice. Aplicarea acestui concept în Republica Moldova presupune o schimbare de viziune, o reinginerie a tuturor domeniilor, dar în special în domeniul agriculturii. ”Problemele de mediu cu care se confruntă Republica Moldova reprezintă de fapt o oportunitate de afaceri, de aceea e important să schimbăm percepția oamenilor asupra lumii, pornind de la modernizarea sistemului de învățământ, care trebuie să conțină și module de educație antreprenorială și educație inovațională”, a precizat Valeriu Lazăr.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus