Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.12.2012

Proceduri simplificate de vămuire pentru transportatorii de încredere

Proceduri simplificate de vămuire pentru transportatorii de încredere

Serviciul Vamal al Republicii Moldova în conlucrare cu Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Auto din Republica Moldova /AITA/ anunţă despre lansarea noilor proceduri simplificate de vămuire pentru transportatorii de încredere. Noul Regulament al Serviciului Vamal privind procedurile simplificate de vămuire va intra în vigoare din ianuarie 2013 şi oferă transportatorilor de încredere mai multe avantaje care răspund pe deplin aşteptărilor din partea companiilor ce prestează servicii de transport internaţional de mărfuri.

Procedurile simplificate sunt rezultatul consultărilor care au avut loc între Serviciul Vamal şi AITA pe parcursul ultimelor luni, reflectă viziunile comune ale vămii şi a transportatorilor şi reprezintă în esenţa, un punct de echilibru între măsurile de control din partea vămii şi interesele transportatorilor de a facilita la maxim procedurile de trecere a frontierei.

Implementarea noilor facilităţi este posibilă şi datorită faptului că Serviciul Vamal la ziua de astăzi, dispune de toate instrumente şi tehnici necesare pentru a asigura o analiza eficientă a riscurilor şi a efectua controlul vamal pe principii de selectivitate. Conform acestui principiu, agenţii economici credibili, care respectă strict legislaţie, achită la timp taxele vamale, nu au comis fraude vamale, pot beneficia de un număr redus de controale în comparaţie cu cei din zona de risc.

Transportatorii de încredere vor putea traversa frontiera fără rînd, pe o linie specială de intrare/ieşire (coridorul verde). Avînd în vedere un grad sporit de credibilitate faţa de transportatori cu statut de încredere, acestora se vor acorda şi alte facilităţi, precum exceptarea de la obligaţia de cîntărire a mijlocului de transport şi posibilitatea vămuirii mărfurilor la orice post vamal. Plus la această, o subdiviziune specială a Serviciului Vamal va oferi companiilor credibile informaţii şi consultanţa necesară pentru derularea operaţiunilor de import/export.

Pentru a facilita trecerea frontierei de pe ambele părţi, Serviciul Vamal a iniţiat procedura de recunoaştere a statutului transportatorului de încredere la nivel bilateral cu autorităţile vamale din România şi Ucraina. Astfel, dacă transportatorul trecere frontiera în regim prioritar la ieşire din Moldova spre România sau Ucraina, vama statului vecin va putea asigura că acest coridor verde să fie valabil şi pe teritoriul său.

Cu referire la procedura de tranzit, începînd cu 2010, Serviciul Vamal a întreprins mai multe măsuri pentru a reglementa strict operaţiunile de tranzit prin teritoriul Republicii Moldova şi de a elimina factorii de risc asociate cu încălcarea acestui regim. Aceste măsuri s-au adeverit a fi eficiente şi au dus la reducerea semnificativă a încălcărilor regimului de tranzit.

În strînsă conlucrare cu AITA s-a făcut analiza problemelor care au stat la baza fraudelor şi s-au întreprins măsuri pentru profilaxie a încălcărilor procedurii de tranzit. AITA a contribuit la informare mai bună şi instruire a transportatorilor privind cerinţele legale a regimului de tranzit. Toate împreună precum şi angajamentul AITA de a menţine nivelul sporit de control asupra companiilor care tranzitează teritoriul statutlui, au permis trecerea la o nouă etapă de reglementare a tranzitului. Astfel, s-a decis simplificarea tranzitului pentru companiile de încredere, pentru care nu se vor aplica careva restricţii în privinţa termenul de tranzit, sau posturilor vamale prin care se va trece frontiera. Cu toate acestea Serviciul Vamal îşi rezervă dreptul de a aplica toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea traficului de mărfuri în cazul tranzacţiilor cu risc sporit.

În atenţia transportatorilor, comunicăm că pe pagina web a Serviciului Vamal www.customs.gov.md şi AITA www.aita.md sunt plasate în regim on-line date cu privire la numărul mijloacelor de transport aflate la punctele de trecere a frontierei, precum şi imagini video de la posturile vamale, şi această informaţie poate fi consultată pentru a planifica ruta optimală. Acest proiect este implementat datorită parteneriatului public- privat între Serviciul Vamal şi AITA în baza unui Acord de colaborare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus