Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.12.2012

Ministerul Economiei de comun cu agricultorii au definitivat ofertele pentru negociere în cadrul Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător

Ministerul Economiei de comun cu agricultorii au definitivat ofertele pentru negociere în cadrul Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător

Ministerul Economiei a organizat, marţi 11 decembrie 2012, consultările publice privind definitivarea ofertelor în domeniul agriculturii, ce urmează a fi propuse Comisiei Europene în cadrul negocierii Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA). La consultări au participat reprezentanţii  Asociaţiei Producătorilor de Carne, Asociaţiei Avicole din Republica Moldova, Camerei de Comerţ Moldo-Americane,  Compania „ Efes Beverage Group”, „Orhei-Vit”, Camerei  de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova,  Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, ş.a.

Consultările au început cu prezentarea viceministrului Economiei, Octavian Calmâc, a poziţiei Republicii Moldova în cadrul negocierilor, specificând că ţara noastră a propus  în negocierea cu partea UE, de a fi aplicate cote tarifare la importul produselor europene care concurează direct cu produsele autohtone sau să fie aplicată o perioadă de tranziţie de până la 10 ani pentru grupele de produse mai puțin sensibile. Agenţii economici au făcut cunoştinţă şi cu ofertele UE privind cotele oferite Republicii Moldova pentru exportul produselor agroalimentare pe piaţa ţărilor europene.

În mare parte, agricultorii au fost de acord cu ofertele propuse pentru negociere în cadrul viitorului regim de comerţ liberalizat cu UE.

Consultările nu au fost lipsite de dispute, iniţiate de compania „ Efes Beverage Group”, care şi-a exprimat îngrijorarea faţă de o potenţială creştere a importurilor de bere din Europa, în special din Republica Cehă, şi a propus introducerea unei perioade de tranziţie pentru această categorie de bunuri. La rândul său, Octavian Calmâc a opinat, că majoritatea importurilor de bere pe piaţa autohtonă sunt efectuate din Federaţia Rusă şi Ucraina, importul european la acest capitol fiind foarte mic. „Mai mult decât atât, berea face parte din regimul de comerţ liber cu statele CSI. Aceasta ne lasă  fără argument în negocieri, de ce am insista să  introducem un instrument de protejare a industriei de producere a berii în relaţia cu UE, dacă nu utilizăm  instrumente protecţioniste şi  în raport cu alte ţări”, a argumentat Octavian Calmâc.

Totodată, Ministerul Economiei a susţinut propunerea parvenită de la Asociaţia Avicolă din Republica Moldova de a continua negocierile privind carnea de pasăre pentru a majora cota la import pe piața UE, fiind luat în consideraţie potenţialul economic de viitor al Republicii Moldova în această industrie.

Ministerul Economiei amintește că DCFTA este negociat pentru o perioada nedeterminată, iar următoarea rundă de negocieri pe marginea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător va avea loc la Chişinău, în perioada 21-25 ianuarie 2013.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus