Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
11.12.2012

Poliția a descoperit două cazuri de fraudă și delapidare în proporții deosebit de mari

Potrivit MAI, un grup de companii din Moldova au prejudiciat sistemul financiar-bancar cu peste 15 milioane de euro, iar o instituție de învățămînt privată a evitat să contabilizeze încasări de peste patru milioane de lei. Acestea sunt rezultatele unor investigații operative ce au inclus 21 de discinderi cu percheziție a Poliției Republicii Moldova la sfîrșitul săptămînii trecute.

În primul caz figurează cinci companii din Republica Moldova care, prin intermediul unor companii off-shore au obținut prin escrocherie credite în valoare de 5,2 milioane de euro și 164 milioane de lei pe care băncile nu le-a putut recupera din cauza gajurilor supraevaluate. În cadrul acestei scheme poliția suspectă de complicitate angajați ai băncilor vizate. La domiciliul acestora și la sediile firmelor implicate în schema frauduloasă au avut loc percheziții.

Bănuiții în comiterea acestor infracțiuni sunt cercetați în baza articolului 190, al. 5 „Escrocheria”, din Codul Penal și riscă de la 8 la 15 ani de pușcărie. De asemenea a fst deschis un dosar pe unii angajați ai băncilor în baza articolelor 238 „Dobîndirea creditului prij înșelăciune” și 239 „Încălcarea regulelor de creditare”.

În cel de-al doilea caz, la un colegiu din capitală administrația nu a contabilizat intrări de peste 4 milioane de lei, prejudiciul minim adus bugetului statului, estimat, este de 900.000 de lei. Instituția dată nu a inclus în contabilitate banii achitați de studenți pentru studii. În urma perchezițiilor efctuate de poliție au fost ridicate registrele contabilității duble. Persoanele bănuite își recunosc vina și colaborează cu poliția.

Bănuiții pe acest caz sunt cercetați în baza articolului 191, alineatul 5, „Delapidarea averii străine” al Codului Penal și riscă închisoare între 8 și 15 ani. Ambele cazuri sunt investigate de Direcția investigare fraude a Departamentului Poliție.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus