Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.12.2012

Matthias Meyer: Cu cât mai mult vă veți apropia de UE, cu atât mai mulți investitori germani vor dezvolta proiecte în RM

Matthias Meyer: Cu cât mai mult vă veți apropia de UE, cu atât mai mulți investitori germani vor dezvolta proiecte în RM

Ministrul Economiei Valeriu Lazăr a avut astăzi o întrevedere cu ambasadorul Germaniei în Republica Moldova, Matthias Meyer. Relațiile economice bilaterale, precum și dezvoltarea proiectelor comune în domeniul investițiilor, eficienței energetice, educației profesionale au fost subiectele principale pe agenda întâlnirii.

Discuţiile s-au axat pe promovarea oportunităților investiționale existente și generarea de noi proiecte. Totodată oficialii au constatat o dinamică pozitivă în relațiile economice dintre cele două state, înregistrată în ultimii ani.
 
În cadrul întrevederii, Valeriu Lazăr a reiterat deschiderea autorităţilor moldovenești pentru investiţii în proiecte comune ce ar spori dezvoltarea economiei naţionale. ”Importanța Germaniei ca partener economic pentru RM este greu de subestimat. În contextul crizei economice globale, comparativ cu alte state europene, economia germană și-a dovedit rezistența și stabilitatea. De aceea, Moldova este interesată de preluarea și implementarea modelului economic german, care este bazat pe producere și exporturi, în special de produse industriale. Iar calea cea mai scurtă de a prelua acest model este prezența companiilor germane în RM. Suntem preocupați de atragerea în continuare a investitorilor germani, care veniți aici, să contribuie la industrializarea economiei RM, inclusiv prin inovație și transfer tehnologic. Astfel, extinderea cooperării cu Germania în toate sectoarele economiei reprezintă la ora actuală un factor important pentru creșterea economic sustenabilă a țării” – a subliniat Valeriu Lazăr.
 
La rândul său, ambasadorul Germaniei în RM a spus că țara sa, de asemenea, își dorește ca în Moldova să vină cât mai mulți investitori germani. ”Cu cât mai mult vă veți apropia de UE, cu atât mai mulți investitori germani vor dezvolta proiecte în RM” – a spus ambasadorul german. Totodată Matthias Meyer a accentuat faptul că investitorii au nevoie de condiții adecvate pentru planificarea afacerilor pe termen mediu și lung.
 
Vorbind despre oportunitățile de extindere a cooperării cu Germania, ministrul a propus facilitarea schimbului de informaţii, experienţe şi bune practici în sectoarele energetic, industrial, al întreprinderilor mici şi mijlocii, inclusiv prin organizarea întâlnirilor de afaceri sub egida Ambasadei în parteneriat cu Ministerul Economiei și Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO).
 
Cu referire la cooperarea în domeniul Întreprinderilor mici şi mijlocii, Valeriu Lazăr a menţionat colaborarea fructuoasă cu German Economic Team Moldova (GET Moldova), proiect implementat din 2010 de compania germană Berlin Economics GmbH, delegată şi finanţată de Ministerul Federal al Economiei şi Tehnologiei, care oferă consultanţă pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii din RM.
 
Potrivit Ministerului Economiei, volumul comerţului exterior (fără activitatea comercială a agenţilor economici din raioanele de est) al Republicii Moldova cu Republica Federală Germania, în perioada ianuarie-septembrie 2012, a înregistrat suma de 328,37 mil. USD. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2011, volumul comerţului exterior s-a micşorat cu 12,73 %, în rezultatul scăderii atât a importului cât şi a exportului de mărfuri în această ţară.
 
Soldul balanţei comerciale înregistrat în ianuarie-septembrie 2012 a fost în favoarea Republicii Federale Germania şi a constituit 224,91 mil. USD.
 
Exportul de mărfuri realizat în perioada analizată, a înregistrat suma de 51,71 mil. USD, micşorîndu-se cu 37,42 % faţă de perioada analizată a anului precedent. Republica Federală Germania deţine o pondere de 3,34 % în volumul total al exportului Republicii Moldova.
 
Importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată în Republica Moldova din Republica Federală Germania a însumat 276,62 mil. USD, micşorându-se cu 5,8 % în raport cu aceeaşi perioadă a anului 2011. Republica Federală Germania deţine o pondere de 7,41 % în volumul total al importului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus